Fugarul Ghiță a depus un denunț împotriva fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, iar Adina Florea, propusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru șefia DNA și respinsă de președintele Klaus Iohannis, se va ocupa de acest denunț.
Adina Florea a confirmat, luni, pentru Mediafax, că ea este procurorul din cadrul Secţiei de anchetă a magistraţilor desemnat să se ocupe de denunţul depus de omul de afaceri Sebastian Ghiţă contra Laurei Codruţa Kovesi.
Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia, a anunţat duminică seară, la Antena 3, că a reclamat-o la Secţia pentru anchetarea magistraţilor pe Kovesi pentru constituire de grup infracţional organizat.
Fostul deputat PSD, judecat în mai multe dosare de corupție, susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut, pe vremea când era procuror-şef DNA, să plătească avionul pentru aducerea în țară a condamnatului Nicolae Popa, extrădat în anul 2011 din Jakarta, Indonezia.
Nicolae Popa a fost condamnat în lipsă, în anul 2000, la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, iar în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa 100 de milioane de euro compensaţii.
Ghiță: Am aflat că există un raport al Antifraudei
Iată ce a declarat Sebastian Ghiţă, într-o intervenție telefonică”
„Am dat bani pentru că mi-a cerut doamna Kovesi. La acel moment nu am perceput-o ca fiind o chestiune aşa cum este, ca fiind mită. Era procurorul general al României, ştiţi cum au fost vremurile. Kovesi, mai în glumă, mai în serios, spunea şi ce avantaje ai dacă te ai bine cu ea şi ce rele poţi să păţeşti. Kovesi a cerut suma personal, a avut discuţia personal cu mine, şi viza interesul ei personal. Kovesi are un stil de-a face lucrurile, aşa, nazist, extrem de agresiv şi dur.
Săptămâna trecută am aflat faptul că există un raport al Antifraudei de care n-am ştiut. La momentul acela nu am avut factura, ci doar am menţionat-o. Acea firmă a fost obligată să scoată acea factură de la cheltuieli şi acel control de la Antifraudă a făcut un raport în care a rămas menţionat numărul facturii, data, suma şi beneficiarul. Şi atunci dintr-o dată am avut dovadă”.
Fostul deputat PSD a mai anunţat că a făcut denunţul împotriva Laurei Kovesi pe 3 decembrie. Deputatul PSD Andreea Cosma a precizat că şi ea este martor în această cauză.
Nicolae Popa: Procesul de extrădare a început după vizita doamnei Kovesi
Nicolae Popa a spus și el, duminică seară, că a fost extrădat în aprilie 2011, iar factura Ministerului Afacerilor Interne a fost emisă abia în septembrie 2011.
„Eu am fost extrădat din Indonezia. E adevărat că procesul de extrădare a început după vizita doamnei Kovesi din martie 2011. Eu până atunci, din data de 1 decembrie 2009 până după 18 martie 2011, am stat în arest, fără să fiu judecat sau propus pentru judecare. Mi se reînoia mandatul de arestare din 30 în 30 de zile, fără să pot să fac apel la el, fără să văd vreun judecător. În momentul în care completul de judecători s-a retras pentru a delibera, am avut timp să trag trei fumuri dintr-o ţigară şi a revenit cu o decizie de extrădare, care cred că avea 40-50 de pagini, cel puţin. Era deja redactată, deja semnată. Ulterior, a doua sau a treia zi, preşedintele Indoneziei a semnat şi ordinul de extrădare, iar eu am fost extrădat pe 21 aprilie 2011 cu avionul particular de la compania domnului Ţiriac. Am făcut escală în India şi în Doha. Ministerul de Interne spune că a plătit această deplasare. O să remarcaţi că factura emisă de MAI era în septembrie 2011, iar eu am fost extrădat în aprilie 2011”, a declarat Nicolae Popa, la Antena 3.