Deputatul PNL Mihai Voicu se poate pregăti să candideze pentru un nou mandat, după ce un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-a achitat, luni, după ce instanța de fond îl condamnase la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru corupție.

Sentința este definitivă, fiind luată cu majoritate de voturi.

Voicu a fost acuzat de procurorii DNA că le-a impus membrilor de partid să plătească pentru campania electorală a PNL în anul 2012, dacă voiau să candideze pe un loc eligibil.

Liderul PNL, Ludovic Orban –  la rândul său achitat într-un dosar de coruopție -, a anunțat în 20 iunie 2019, când Voicu a fost condamnat la prima instanță, că acestaeste suspendat din partid, conform statulului.

Ludovic Orban a fost achitat definitiv de ÎCCJ
 

Excluderea lui Mihai Voicu din PNL ar fi putut posibilă abia după o sentință definitivă.

Alături de Voicu au fost achitați Dan Lucian Ştefan Mogoş, Cosmin Constantin Enea şi firma SC Coliseum SA.

Mogoş, fost secretar general coordonator al PNL Dolj, a fost acuzat de complicitate la folosirea influenţei.

Enea, fost vicepreşedinte al Biroului Permanent Teritorial al PNL Dolj şi reprezentant al SC Coliseum SA, a fost acuzat de spălare de bani.

SC Coliseum SA, ca persoană juridică, a fost acuzată de ccomplicitate la spălare de bani.

Conform procurorilor DNA, „în perioada ianuarie – aprilie 2012, inculpatul Voicu Mihai Alexandru, în calitate de preşedinte al unei organizaţii judeţene de partid şi vicepreşedinte al aceleiaşi formaţiuni politice la nivel naţional, beneficiind de ajutorul inculpatului Mogoş Dan Lucian Ştefan, şi-a folosit influenţa şi autoritatea determinate de funcţiile deţinute, pentru a impune membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuţii individuale.

Concret, „donaţiile” respective condiţionau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna anului 2012 sau susţinerea politică pentru ocuparea unei funcţii de conducere într-o instituţie publică.

„Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizaţiei de partid au fost determinaţi să remită diverse sume de bani (între 5.000 – 20.000 lei) în valoare totală de 290.450 lei. Din această sumă de bani, inculpatul Enea Constantin Cosmin a primit 156.680 lei pentru a fi folosiţi la achiziţionarea de materiale promoţionale ce urmau a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012. În realitate ,au fost folosiţi în scopul menţionat mai sus doar 24.873 lei, restul fiind însuşiţi de inculpatul Enea Constantin Cosmin, prin intermediul SC Coliseum SA”, se arată în rechizitoriu.

Dosarul a fost trimis în judecată pe 21 decembrie 2017.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version