Polițiștii au găsit rămășițe umane arse în locuința unui mecanic auto din Caracal, la percheziția de vineri dimineață, deși primiseră apel prin 112 cu o zi în urmă, la ora 11.00, de la una dintre fetele dispărute și ajunseseră la poarta criminalului, dar nu au intervenit timp de 19 ore, așteptând mandat de la judecător și apoi să se facă ora 6.00, invocând că legea nu le permite să intre noaptea.
Fata în vârstă de 15 ani a sunat la 112 de trei ori, miercuri în jurul orei 11.00, să spună că este ținută captivă într-o casă. Ea nu a dat detalii despre locație, însă a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în casă.
“Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service”, ar fi spus fata în apelul de la 112, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei.
UPDATE: Polițiștii au dovedit că nu cunosc legea. Într-adevăr, Codul de procedură penală (Cpp) arată, la Articolul 159, alineatul 3, că ”Percheziția domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6,00 sau după ora 20,00, cu excepția infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră”.
Însă tot în Cpp, Articolul 159, alineat 14 prevede că ”În mod excepțional, percheziția poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziție, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum și fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenței unui avocat ori a unei persoane de încredere dacă există suspiciunea că în spațiul în care urmează a se efectua percheziția se află o persoană a cărei viață sau integritate fizică este pusă în pericol”.
Totodată, Constituția arată, la Articolul 27, că inviolabilitatea domiciliului dispare atunci când este nevoie de ”înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”.
UPDATE: STS transmite cu nu acest serviciu, ci operatorul de telefonie identifică locul în care se află telefonul. Iată precizările: “La fiecare din cele trei apeluri, informația de localizare primară a fost disponibilă la nivelul Dispeceratului de Poliție, fiind transmisă de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unui identificator de sector de celulă (cell-id/sector-id), conform art. 27 din Decizia ANCOM nr. 1023/2008. Această informație de localizare primară a fost preluată de sistemele informatice SNUAU și pusă la dispoziţia operatorilor 112 şi dispecerului Poliției, în sistemul informatic GIS, așa cum a fost primită, pe timpul procesării apelului.
Referitor la cazul aflat în discuție, către numărul de urgență 112 au fost inițiate 3 apeluri la 112:
Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07
– 11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
– 11:05.52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112
– 11:06:55: dispecerul Poliției a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind în convorbire;
Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25
– 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
– 11:07:53: dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Pe timpul discuției cu dispecerul de la Poliție, apelanta nu a reușit să furnizeze date privind adresa/locația în care se află, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locația în care se afla. Apelanta a menționat că nu știe dacă adresa de pe cartea de vizită este cea în care se află la momentul apelului.
Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36
– 11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
– 11:12:51: : dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
Ulterior, pentru a obține informații suplimentare referitor la locul în care se afla apelanta, operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală.
STS nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului”.
Purtătorul de cuvânt al IGPR: STS a furnizat locații greșite
Purtătorul de cuvânt al Poliției Române a anunțat că STS a furnizat locații greșite.
„A fost un apel de la fata dispărută pe 24 (iulie -n.r.), ieri, cei de la STS ne-au transmis o arie în Munții Apuseni și trei locații greșite. Au mers cei de la IPJ Olt acolo și nu au găsit nimic. Cei de la Dolj care se aflau în zonă s-au implicat cu ce aveau. Așa au ajuns în zona locației respective (a criminalului – n.r.) și au văzut o mașină care fusese de câteva ori pe imagini. La șase dimineața au făcut perchezițiile și au găsit într-un butoi mai multe rămășițe umane cu niște inele, bijuterii. Rămășițele vor fi expertizate”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.
Arse cu acid sulfuric
Într-un butoi au fost găsite rămășițe umane peste care fusese turnat acid sulfuric. Din primele date, bijuteriile găsute în butoi aparțin fetei din localitatea Dobrosloveni, care a dispărut ieri.
Vecinii criminalului – care se numește Gheorge Dincă și are 66 de ani – spun că au auzit țipete în casă și au sunat la 112 să reclame acest lucru la Poliție.
Criminalul este taciturn, potrivit vecinilor. El pleca de acasă dimineața și se întorcea seara, avea opt câini, dezmembra motoare și vindea fier vechi.
În curtea și casa omului a fost găsit un adevărat haos: resturi de mobilă și de haine, mai multe butoaie albastre de substanțe chimice și tot felul de gunoaie.
Amintim că, la începutul anului 2014, Serviciul de Telecomunicţii Speciale a fost acuzat că a furnizat informaţii eronate în cazul accidentului din Munţii Apuseni, atunci când pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa, după ce avionul cu care se deplasau la un caz medical s-a prăbuşit în munţi.