Conducerea DIICOT critică fondurile insuficiente prevăzute a-i fi alocate în Bugetul de stat pe 2019 și atrage atenția că activitatea de flagrant, dar și dosarele în curs, riscă să fie blocate.  

“În proiectul de buget pe anul 2019 la Titlul II “Bunuri si servicii” publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, suma alocată pentru D.I.I.C.O.T. este în cuantum de 14.500.000 lei, din care 2.000.000 lei reprezintă fondul de flagrant, conform art. 20 din OUG 78/2016, sumă ce nu poate fi utilizată pentru plăţi de bunuri si servicii. Având în vedere faptul că pentru buna desfăşurare a activităţii D.I.I.C.O.T. sunt necesare credite bugetare in sumă de aproximativ 1.500.000 -1.600.000 lei/luna, rezultă faptul că, într-un an, sunt necesare credite în sumă de 18.000.000 -19.000.000lei”, arată DIICOT, într-un comunicat de presă transmis joi.

DIICOT avea debite de 3,6 milioane lei 95.374,59 lei la sfârșitul lunii ianuarie, astfel că, după achitarea acestora, banii rămași vor asigura funcţionarea instituţiei pentru o perioadă de cel mult 6 luni.

“Datorii semnificative se înregistrează şi la plata serviciilor poştale, de telefonie fixă şi mobilă, servicii de curăţenie, service-uri auto si întreţinerea si funcţionarea echipamentelor.Un alt aspect pe care îl aducem in atenţie este acela că societăţile care furnizează utilităţi (energie electrică, gaze naturale, apă, canal şi salubrizare) au emis somaţii pentru debranşare de la aceste utilităţi, în condiţiile în care activitatea D.I.I.C.O.T. se defăşoară în 42 de locaţii. Pentru a nu fi debranşate de la utilităţi, la unele dintre sedii, datoriile au fost achitate de către personalul angajat, din fonduri proprii, iar în unele cazuri, tot din fonduri proprii s-au achiziţionat materiale necesare desfăşurării activităţii”, potrivit sursei citate.

Până la data de 6 februarie nu au fost efectuate deschiderile de credite pentru luna ianuarie, reclamă DIICOT, deşi conducerea instituției a transmis numeroase solicitări atât ordonatorului principal de credite, cât şi Ministerului Finanţelor Publice.

În aceste condiții, DIICOT se află în imposibilitatea achitării la timp a facturilor curente, precum si a celor restante.

“Totodată, creditele cuprinse in proiectul de buget pe anul 2019 la Titlul I „Cheltuieli de personal” si Titlul II „Bunuri si servicii” nu cuprind sumele necesare pentru asigurarea salariilor şi a dotărilor cu mijloacele necesare desfăşurării activităţii celor 50 de poliţişti judiciari prevăzuţi la art. 18 alin 1 din OUG 78/2016, aprobată prin Legea 120/2018. Precizăm că, încadrarea în structura D.I.I.C.O.T. a acestor poliţişti este necesară şi utilă din perspectiva asigurării deplinei funcţionari operaţionale a instituţiei şi pentru o apărare socială eficientă împotriva unor fenomene infracţionale grave şi chiar flagelare sub anumite aspecte (spre exemplu, traficul şi consumul ilicit de droguri, traficul de substanţe psihoactive şi traficul de precursori)”, se mai arată în comunicat.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version