Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au cerut instanțelor interdicţie pentru Elena Udrea de a părăsi ţara,încă de anul trecut, după ce a fost condamnată în al doilea dosar, la 8 de închisoare în primă instanță.

Însă atât judecătorii Curții de Apel București (CAB), cât și cei ai Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au refuzat să dispună această interdicție.

Concret, procurorii anticorupție au încercat să nu se mai repete episodul din iunie 2018, când Udrea a plecat din România chiar înainte de pronunțarea sentinței definitive, pentru a nu fi dusă la închisoare.

„Inculpata a manifestat intenţia de a se sustrage de la judecată. În declaraţiile date afirmă că justiţia nu este independentă, decizia de condamnare este absurdă şi există în spate altcineva la butoane. Inculpata are un istoric. În anul 2018 s-a sustras de la altă condamnare şi a fugit în Costa Rica. A fost arestată acolo şi supusă unei proceduri de extrădare. (…) Având în vedere acest istoric, normal că ne-am pus problema de a o păstra pe inculpată la dispoziţia organelor judiciare. Ea nu s-a întors de bunăvoie în ţară. A făcut referiri la sistemul judiciar italian, pentru că acolo au fugit mai multe persoane condamnate în România: Alina Bica, Dragoş Săvulescu, Daniel Dragomir, Marian Zlotea”, declarau procurorii în faţa judecătorilor CAB, pe 5 martie 2021.

Însă instanța de la CAB a refuzat plasarea sub control judiciar a Elenei Udrea cu interdicţia de a pleca din ţară. Se întâmpla exact după două zile de la condamnarea acesteia la 8 ani închisoare, pentru instigare la luare de mită şi spălare de bani în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009.

Udrea se jura la acea vreme că nu va mai fugi din România, susţinând că are un copil în grijă, dar a ţinut să o blesteme pe judecătoarea care a condamnat-o în dosarul finanţării campaniei lui Traian Băsescu.

„O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu (…) Cum să dai 8 ani pentru aşa ceva? Am omorât pe cineva? Dacă dăm pentru crime şi violuri 5-7 ani, am ajuns să dăm pentru corupţie 8 ani? (…) Unde să mai fug? Italia a schimbat legea, nu mai ia în considerare executarea pedepselor primite în altă ţară”, declara Udrea în martie 2021. 

Udrea a ieșit din țară pe la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Giurgiu, joi dimineață, fără a avea vreo interdicție.

Elena Udrea, dată în urmărire: A părăsit din nou țara și scapă de 6 ani de închisoare

După doar câteva ore, a venit de la ÎCCJ pronunțarea sentinței definitive. Udrea rămâne cu condamnarea de 6 ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. 

Udrea rămâne cu condamnarea de 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, după 7 ani de proces și fuga în Costa Rica
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version