Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) anchetează cum a cheltuit PSD în anii 2017 și 2018 subvențiile acordate din Bugetul de stat. Sunt în lucru 26 de dosare care privesc finanţări către partide sau persoane politice, a precizat, vineri, procurorul-şef interimar al DNA, Nistor Călin.


Ancheta SECUNDA: Partidele penale PSD + ALDE au primit 22,75 milioane de euro din BANII PUBLICI în 2018!

„Verificând evidenţele Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sunt în lucru la acest moment 26 de dosare care privesc diverse finanţări, fie ale unor formaţiuni politice, fie ale unor persoane politice”, a declarat Călin Nistor cu ocazia prezentării bilanţului DNA pe 2018.

Tabelul a fost realizat de SECUNDA

Totul pare că a pornit de la anchetele jurnalistice publicate de Newsweek România despre modul în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, ar fi direcționat sume de bani de la partid către o firmă de media controlată de soția sa în județul Argeș.

Ancheta  Newsweek.ro, cu lista ziariștilor și analiștilor care ar fi încasat bani direct de la PSD din banii de subvenție

Drăghici a fost propus de PSD, în noiembrie 2018, pentru funcția de ministru al Transporturilor, după revocarea lui Lucian Șova și respingerea de către președintele Klaus Iohannis a Olguței Vasilescu pentru această funcție.

Numai că șeful statului l-a respins și pe Drăghici – și nu numai o dată, ci de 3 ori -, iar asceasta până în februarie 2019, după ce procurorii DNA au cerut de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) documentele referitoare la subvențiile acordate PSD.  

Pe motiv că vrea să candideze la europarlemantare, Danile Barbu (ALDE) a demisionat intempestiv de la șefia AEP, iar Drăghici și-a anunțat candidatura pentru acest post.

Într-o adresă către AEP, procurorii DNA arată că ”în interesul urmăririi penale care se efectuează în dosarul penal cu nr. de mai sus (nr. 21/P/2019 – n. red.), vă înaintăm alăturat un exemplar al ordonanței emisă în cauză în data de 11.02.2019 și vă solicităm să ne înaintați, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, documente privind:

  • Modul de stabilire și repartizare a subvențiilor acordate în cursul anului 2017 Partidul Social Democrat;
  • Virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
  • Rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvențiilor la nivelul anilor 2017 și 2018”.

Potrivit ordonanței semnate de procurorii DNA Gabriela Albu și Gheorghe Moța:

– Prin ordonanța nr. 21/P/2019, din data de 08.02.2019, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 10 lit. C din legea 78/2000. Având în vedere că din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale a reieșit că documentele deținute de Autoritatea Electorală Permanentă pot servi ca mijloace de probă în cauză. În temeiul art. 169 și 170 din Codul de procedură penală, dispunem:

  • Predarea de către reprezentanții Autorității Electorale Permanente a documentelor privind:
  • Modul de stabilire și repartizare a subvențiilor acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
  • Virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
  • Rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvențiilor la nivelul anilor 2017 și 2018;

Înscrisurile urmează a fi predate, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, însoțite de adresă și opis, până în data de 26 februarie 2019, la sediul Direcției Naționale Anticorupție din București. Se învederează prin prezenta ordonanță că refuzul de a pune la dispoziția organului de urmărire penală, în tot sau în parte, datele, informațiile, înscrisurile sau bunurile solicitate constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției”.

Pedepsele prevăzute la art. 10 lit. C din legea 78/2000:

Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

c) utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

Subvenții uriașe  din bani publici pentru PSD

În anul 2018, partidele au primit ca subvenție din bani publici 158 de milioane de lei (34 de milioane de euro), de cinci ori mai mult decât în 2017. Din această sumă, PSD+ALDE au luat 22,75 milioane de euro.

Pentru 2019, PSD a operat în Bugetul de stat estimări-record ale PIB-ului, astfel încât partidele să primească 409 milioane de lei (circa 87 milioane de euro).

Din această sumă, PSD urma să primească 218 milioane lei (circa 46 de milioane de euro).

În Parlament însă, în urma numeroaselor critici, suma prevăzută pentru subvențiile partidelor a fost redusă la aproape 256 milioane lei (54 milioane euro), față de cea de la 409 milioane lei prevăzută în proiectul Bugetului de stat adoptat de Guvernul Dăncilă.

Jumătate din întreaga sumă acordate partidelor ar urma să primească PSD, respectiv 27 de milioane de euro.

Bugetul nu a fost încă promulgat de președintele Klaus Iohannis, care l-a atacat la CCR. O decizie a curții urmează să fie luată în data de 6 martie.

Ce spune legea în privința subvențiilor acordate partidelor

Potrivit prevederilor Legii 304/2006, partidele politice primesc anual subvenții care nu pot depăși, în total, 0,04% din PIB. Până în ianuarie 2018, când majoritatea a votat modificarea legii, era vorba de un prag de 0,04% din veniturile bugetare.

Tot atunci, a fost introdusă o prevedere potrivit căreia „pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei”.

Subvenția de la bugetul de stat se acordă în funcție de următoarele criterii:

a) numărul de voturi primite la alegerile parlamentare

b) numărul de voturi primite la alegerile locale.

În cazul alianțelor politice sau electorale, subvenția se va împărți între membrii alianței după numărul de mandate obținute.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version