Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a cerut, luni, președintelui Klaus Iohannis, să încuviințeze începerii urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul șpăgii de 800.000 de dolari.
Amintim că Tăriceanu a scăpat de urmărirea penală a procurorilor DNA, pe 3 iunie 2019, când majoritatea parlamentară PSD-ALDE a refuzat prin vot să îi ridice imunitatea, după 7 luni de amânare, în dosarul mitei de 800.000 de dolari, pe care ar fi luat-o pe vremea când era prim-ministru.
Însă Tăriceanu, care a fost timp de aproape două mandate al doilea om în statul român, ca președinte al Senatului, a rămas „pe liber” după alegerile parlamentare din decembrie 2020, după ce a candidat pe listele Pro România, partid care a obținut sub 55 din voturi.
Publicăm integral comunicatul DNA transmis luni la prânz:
„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță.
În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.
La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.
Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9668).
Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar”.
Judecat și pentru abuz în serviciu
Solicitarea vine după ce procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Tăriceanu în 15 decembrie 2020, într-un alt dosar.
Tăriceanu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la uzurparea de calități oficiale
Mai amintim că, pe 22 aprilie 2019, Tăriceanu a fost achitat definitiv în dosarul în care a fost acuzat de DNA de mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa și a 47 de hectare din pădurea Snagov, cu un prejudiciu de 145,5 milioane euro.