Direcția Națională Anticorupție (DNA) va redeschide dosarul privind funcţionarea fără autorizaţie ISU a Fermei Dacilor din Tohani jud. Prahova, dosar clasat în 21 martie 2023 de pocurorii Secției Militare, relatează HotNews. Decizia vine după incendiul de marți dimineață, soldat cu 7 morţi, între care trei copii, doi răniţi şi un dispărut.

Dosarul DNA ar arăta că, în ciuda numeroaselor nereguli existente în funcționarea acestei pensiuni, ISUJ Prahova a dat doar avertismente, în loc de amenzi între 5.000-10.000 de lei, așa cum prevede legea.

Fără autorizaţie de construire

Mai mult, prefectul de Prahova a declarat acum că pensiunea Ferma Dacilor funcţiona fără autorizaţie de construire, iar cei care o ridicaseră obţinuseră la finalul anului 2020 un certificat de edificare.

„Eu am plecat acum de la Primărie, la ora actuală, din analiza făcută pe documentele pe care mi le-au prezentat până în acest moment, se pare că există doar un certificat de edificare a construcţiilor eliberat în baza unui raport de expertiză. Acest certificat este dat în anul 2020, spre sfârşitul anului”, a declarat pentru News.ro marţi seară, prefectul de Prahova.

Fără autorizaţie de securitate la incendiu

ISU Prahova a spus că pensiunea nu are autorizaţie de securitate la incendiu.

ISU Prahova a făcut în 2019 control pe fond la pensiunea din Tohani Ferma Dacilor. La acel moment, reprezentanţii unităţii de cazare nu au pus la dispoziţie documente din care sa rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu.

„Pentru obiectivul vizat a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediata pe timpul controlului si au fost aplicate 6 avertismente”, informează ISU Prahova.

La momentul verificării nu au fost puse la dispoziţia inspectorilor documente din care sa rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu, a relatat ISU.

Sindicatul Național al Polițiștilor Prahova, contract cu reducere 20% la Ferma Dacilor

Sindicatul Național al Polițiștilor Prahova avea contract cu Ferma Dacilor, iar sindicaliștii mergeau acolo cu o reducere de 20%, pensiunea neavând avize de funcționare pentru circuitul turistic și nici autorizație ISU.

„Aveam contract și reducere de 20%. Este o colaborare, avem 74 de birouri pe teritoriul României, fiecare birou teritorial poate alege o colaborare în beneficiul membrilor de sindicat, cu anumite reduceri, anumite facilități pentru membrii de sindicat”, a declarat pentru Euronews România Vasile Zelca.

„Noi nu avem competențe ca Sindicat să vericăm dacă este autorizat sa nu, dar pe viitor vom avea o discuție cu toți președinții de birouri teritoriale astfel încât să nu ne mai confruntăm cu astfel de situații. Polițiștii din regiune nu aveau cum să știe la Sindicat de autorizație”, a declarat președintele SNPPC, Vasile Zelca.
 
Poliţiştii şi procurorii prahoveni au început, marţi seară, audierile în dosarul care vizează cauzele, dar şi efectele incendiului de la pensiunea Ferma Dacilor. Infracţiunile vizate sunt de distrugere şi ucidere din culpă.
 
Șeful Protecției Consumatorilor, „prieten de 31 de ani” cu patronul de la Ferma Dacilor, făcea reclamă pensiunii
 
Horia Constantinescu, președintele Autorității pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), făcea reclamă în luna octombrie, pe Facebook, acestei pensiuni, spunând că este „prieten de 31 de ani” cu patronul, care nu apare însă în acte și este un fost interlop.
 
„Ferma Dacilor, idee românească, produse românești, peisaje unice și oameni minunați. Pentru idiocrați și hateri: acolo unde efortul, calitatea, ambiția și rezultatele merită promovate, o voi face, indiferent de discuțiile de doi lei, lansate în spațiul public”, scria președintele ANCP pe Facebook în luna octombrie.
„Sunt prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani. Cunosc acest proiect, încă din 2007, de când era o simplă idee. Dacă fiecare dintre noi s-ar gândi la produsele românești, măcar jumătate din cat o fac producătorii, acestea ar avea o șansă mult mai mare, în fața celor străine. Vă pot spune, cu mâna pe inimă, că jumări, ca aici, nu găsiți nicăieri, în lume. Brânzeturile sunt producție proprie, ca de altfel 99 la sută dintre produse”, scria Horia Constantinescu, președintele ANPC.

„Această reclamă este în schimbul prieteniei, recunoașterii meritelor și faptului că prietenul meu pune România în farfurie.”, mai scria Constantinescu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version