Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins luni, ca nefondată, contestaţia la executare depusă de fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, la condamnarea de 3 ani și 6 luni de închisoare, însă acesta i-a convins să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR).
Inițial, contestația fusese respinsă de instanţă pe 30 ianuarie, dar decizia a fost atacată de fostul lider social-democrat, care cere să fie eliberat din penitenciar, pe motiv că este deţinut ilegal în închisoare. Avocaţii susţin că Liviu Dragnea este deţinut ilegal în penitenciar, deoarece completul de 3 judecători de la ÎCCJ care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupţie – așa cum a decis Curtea Constituţională, din octombrie 2019.
Din acest motiv, Completul de 5 a hotărât, luni, sesizarea CCR pe tema art. 598 alin. (1) lit. c) teza a II-a din Codul de procedură penală, care prevede următoarele:
“(1) Contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri: (…) c) când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare”.
Liviu Dragnea nu a participat luni la proces, el fiind audiat prin videoconferinţă, de judecători.
Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.