Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a fost condamnată, marți, la 8 ani de închisoare, în dosarul finanțării campaniei electorale pentru Traian Băsescu, în anul 2009.
Udrea a primit pedepse pentru toate infracțiunile de care era acuzată, iar instanţa le-a contopit, iar la condamnarea cea mai grea, de 6 ani, a adăugat un spor de 2 ani, astfel că a rezultat o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare.
Gheorghe Nastasia a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare.
Ioana Băsescu a fost condamnată la 5 ani de închisoare (3 ani pentru instigare la delapidare, 3 ani, respectiv 5 ani pentru 2 infracțiuni de instigare la spălarea banilor, iar la final pedepsele au fost contopite și a rîmas cea mai grea).
Victor Tarhon (fost preşedinte al CJ Tulcea) a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare
Silviu Wagner (fost director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat) a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Jurnalistul Dan Andronic a fost achitat.
Decizia Curții de Apel București nu este definitivă. Toți cei condamnați pot face apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Amintim că Elena Udrea a revenit în țară în 8 iulie 2019, la aproape un an și jumătate după ce fugise în Costa Rica exact înainte de condamnarea definitivă la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.
Revenirea în țară s-a produs după ce condamnarea i-a fost anulată, după decizia CCR privind constituirea nelegală a completurilor de 5 judecători.
UPDATE! Salvată de pușcărie prin două decizii CCR, fugara Elena Udrea s-a întors în România
Dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din decembrie 2009 a fost trimis în instanță, de procurorii DNA, pe 24 mai 2017.
Au fost deferiți justiției următorii inculpați:
- fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, pentru instigare la luare de mită (2 fapte)
și spălare a banilor (5 fapte); - fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării, Gheorghe Nastasia, pentru luare de mită;
- fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Victor Tarhon, pentru luare de mită;
- Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor (2 fapte);
- Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare;
- jurnalistul Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
În aceeași cauză, în data de 19 decembrie 2018, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Francesco Giovanni-Mario (iubitul de la acea dată a Ioanei Băsescu – n.r.), om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani (2 infracțiuni).
„În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 6 luni”, potrivit Direcției Naționale Anticorupție.
Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.
În dosarul trimis la CAB, procurorii acuză că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, sume care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
Concret, Elena Udrea este acuzată că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, l-a determinat pe Gheoghe Nastasia să ceară şi să primească aproape un milion de lei de la un om de afaceri, în schimbul asigurării plăţii unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare.