Rechizitoriul din Dosarul Lukoil conţine acte materiale dublate sau chiar triplate iar procurorii nu au indicat activitatea infracțională concretă a inculpaților, astfel că constatat Tribunalul Prahova a dispus, marți, restituirea către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, spre refacere, acest megadosar cu un prejudiciu uriaş: aproape 1,8 miliarde euro.

benzinarie, lukoil, carburant, zapada, iarna 3 -Jean-Mihai PALSU
foto Jean Mihai Pâlşu

Putem prevedea deznodământul: ceea ce se anunţa un megadosar este deja sortit îngropării. Iar că este un dosar din „Republica Ploieşti” protejată de procurorul general Tiberiu Niţu poate fi o explicaţie.

Eşec după numai 6 luni

Cert este că după 6 luni de la trimiterea în judecată (3 august 2015), dosarul Lukoil este returnat procurorilor. Iată motivele exacte invocate de judecătorul de la camera premiminară:

În luna decembrie a anului trecut, Tribunalul Prahova a constatat că la capitolul „în fapt”, rechizitoriul nu indică activitatea infracțională concretă a inculpaților, modul în care au contribuit la rezultatul socialmente negativ enunțat de procuror prin raportare la atribuțiunile de serviciu.

Totodată,  nu sunt descrise concret actele materiale și lipseşte analiza procesului decizional în cadrul societății pentru a demonstra caracterul esențial al acțiunilor inculpaților în luarea deciziilor.

„În cazul inculpatei persoană juridică Lukoil Europe Holdings BV Olanda, neindicarea unei anumite persoane fizice care să fi acționat în numele său; neindicarea societăților comerciale favorizate de acțiunile inculpaților și a interesului direct sau indirect al celor doi autori (Bogdanov Andrey și Rață Andrei) în cadrul societăților favorizate”, se arată în decizia instanţei.

La capitolul “în drept”, neregularitatea vizează neconcordanțe în prezentarea actelor materiale ale infracțiunilor, în sensul că actele materiale prezentate au fost dublate sau chiar triplate, dar și nelămurirea laturii civile prin nedescrierea modului de calcul al prejudiciului pentru fiecare inculpat și pentru fiecare an în parte și nelămurirea categoriilor de persoane vătămate în cauză.

Magistrații aratăt că dacă s-ar considera că și acționarii SC Petrotel Lukoil SA sunt persoane vătămate, atunci toate aceste persoane trebuie identificate și indicate.

Spălare de bani

După un scandal imens în care a intervenit premierul de atunci Victor Ponta, care i-a intimidat pe procurori cerându-le public ridicarea sechestrului asigurător pus pe conturile Petrotel Lukoil, Procurorii PCA Ploiești i-au deferit justiţiei pe directorul general al Petrotel Lukoil Ploiești, Andrey Bogdanov, pe directori generali adjuncți din cadrul societății de la Ploiești -Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu -, pe un membru al Consiliului de Administrație al Petrotel Lukoil, Andrei Rață, și pe contabilul șef Dorel Duțu.

Totodată, a fost trimisă în judecată SC Petrotel Lukoil Ploiești, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version