Procurorii Direcției Naționale Anticorupție anunță, miercuri, începerea urmăririi penale și punerea sub control judiciar, pentru 60 de zile, a lui Octavian Ciprian Topan.

sursa foto curierulnational.ro

Topan, fost director al Direcției Juridice în cadrul Direcției Generale Regională a Finanțelor Publice București, este urmărit penal pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

Alături de Topan mai sunt urmăriți penal afaceriștii Marin Ciupitu și Alexandru Emilian Mirea, ambii aflați sub control judiciar pe cauțiune, dar și Paul Petrof, fost director executiv al Direcției Regionale Vamale București, Ion Mirea, fost ofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției Sectorului 1 București, Luminița Eleonora Carmen Rotaru și Nicolae Pasmangiu, ambii foști consilieri superiori în cadrul Direcției Regionale Vamale București.

Marin Ciupitu și Alexandru Emilian Mirea sunt acuzați de folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor ce trebuie virate către bugetul general al Uniunii Europene și evaziune fiscală. 

Paul Petrof este acuzat de favorizarea făptuitorului și instigare la abuz în serviciu. Ion Mirea este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. Luminița Eleonora Carmen Rotaru și Nicolae Pasmangiu sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.

Conform procurorilor DNA, “în perioada decembrie 2013-iunie 2014, inculpații Ciupitu Marin și Mirea Alexandru Emilian, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au întocmit în fals un număr de șapte declarații vamale de import, pe care le-au folosit ulterior la Autoritatea Vamală. Acționând în această manieră, cei doi inculpați au urmărit atât eludarea unei taxe antidumping cât și prejudicierea bugetului național și al Uniunii Europene cu suma de 889.768 de lei (din care 75% urma să revină bugetului U.E., iar 25% bugetului național).

Ca urmare a unei anchete desfășurate de Oficiul de Luptă Antifraudă (O.L.A.F.), Direcția Regională Vamală București a emis decizii pentru regularizarea situației privind obligațiile suplimentare stabilite în sarcina celor doi administratori, după efectuarea controalelor vamale.

Întrucât, în urma procedurii prealabile administrative contestațiile formulate de către cei doi administratori cu privire la impunerea acestor sume de bani de către Autoritatea Vamală au fost respinse, aceștia au formulat acțiuni în contencios administrativ în vederea anulării celor șapte decizii.

În vederea ștergerii urmelor infracțiunii, dar și pentru păstrarea beneficiilor materiale ilegal obținute, inculpatul Ciupitu Marin a acționat pe două paliere. Pe de o parte a apelat la suspectul Petrof Paul, director executiv al Direcției Regionale Vamale București, iar pe de altă parte, sprijinit și de către ofițerul de poliție judiciară, Mirea Ion, tatăl celuilalt om de afaceri, l-a abordat pe inculpatul Topan Octavian-Ciprian, director al Direcției Juridice din cadrul Direcției Regionale a Municipiului București.

Astfel, în intervalul decembrie 2015-aprilie 2016, inculpatul Ciupitu Marin și suspectul Petrof Paul au pus la cale o strategie infracțională prin care au urmărit constituirea, în mod fraudulos, a unor documente vamale ce urmau a fi utilizate ulterior de către cei doi administratori, în cadrul proceselor civile aflate în curs.

În acest sens, Ciupitu Marian și Petrof Paul au identificat, din rândul lucrătorilor vamali ai Direcțiilor Regionale Vamale București, doi funcționari respectiv consilierii juridici Rotaru Luminița-Eleonora-Carmen și Pasmangiu Nicolae, cu privire la care s-au asigurat că vor fi obedienți și vor concretiza rezoluțiile lor infracționale, prin întocmirea unor acte frauduloase.

În continuarea demersului infracțional, cu încălcarea dispozițiilor legale, au fost întocmite două ordine de control, unul semnat chiar de suspectul Petrof Paul, prin care se dispuneau practic noi controale în legătură cu realitatea conținutului declarațiilor vamale de import ale societăților administrate de cei doi oameni de afaceri.

La rândul lor suspecții Rotaru Luminița-Eleonora-Carmen și Pasmangiu Nicolae, cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale, au întocmit două procese verbale care infirmau rezultatele anchetei O.L.A.F., atestând, în același timp, că cele două societăți nu au fraudat nici bugetul Uniunii Europene, nici bugetul național. Documentele respective au fost folosite ulterior de inculpații Ciupitu Marin și Mirea Alexandru Emilian în cadrul proceselor civile.

În perioada 27 februarie 2015-27 aprilie 2016, inculpatul Ciupitu Marin l-a determinat pe inculpatul Topan Octavian-Ciprian să nu-și îndeplinească sau să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, astfel încât cei doi oameni de afaceri, să obțină hotărâri judecătorești favorabile și să-și păstreze avantajele materiale dobândite prin săvârșirea infracțiunilor.

Inculpatul Topan Octavian-Ciprian a dat curs acestei solicitări și, cu încălcarea dispozițiilor art. 81 din Codul de Procedură Civilă, privind limitele reprezentării, în mod personal și fără a avea un mandat special din partea șefului ierarhic, a efectuat acte procedurale de dispoziție prin care a urmărit și a obținut favorizarea celor doi administratori, fapte concretizate prin pronunțarea unor hotărâri judecătorești favorabile acestora.

Practic, inculpatul a renunțat la calea de atac a recursului formulată anterior de consilierii juridici din cadrul instituției aflați în subordinea sa, iar în unele cazuri a fost de acord cu pretențiile civile formulate de cei doi oameni de afaceri”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version