Procurorii DNA Oradea i-au trimis în judecată, miercuri, pe Raul Florin Bocşe, fost primar al comunei Câmpani, judeţul Bihor, și pe Eugenia Paşca, la data faptelor inspector superior impozite şi taxe la aceeași instituție, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu -subalterna cu obţinere de foloase necuvenite, în formă continuată, în coautorat.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriucă cei doi, împreună cu contabila Jenica Dorina Coroiu, ar fi efectuat plăţi nelegale prin care şi-ar fi virat în conturile proprii şi ale altor angajaţi din primărie, precum şi ar fi beneficiat de plăţi în numerar din casierie, în valoare totală de 1.435.513 lei, reprezentând prejudiciul în dauna comunei Câmpani.
„Aproximativ 95% din viramente au avut ca beneficiari pe cei trei inculpaţi şi pe soţul contabilei, angajat ca muncitor. Operaţiunile înregistrate de inculpaţi în contabilitate ca fiind cheltuieli materiale reflectă plăţi către furnizori legate de presupuse achiziţii bunuri, prestări servicii sau executarea de lucrări (carburanţi şi lubrefianţi, alte obiecte de inventar, piese de schimb, poştă, telecomunicaţii, radio, tv, internet, apă canal salubritate, materiale pentru curăţenie, furnituri de birou, încălzit, iluminat şi forţă motrică, reparaţii curente, alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare, prestări servicii cu caracter funcţional, deplasări interne, detaşări transferuri). În realitate însă, plăţile au fost efectuate către angajaţii comunei Câmpani pe cardurile pe care aceştia încasează drepturile salariale, sumele în cauză depăşind cu mult veniturile nete realizate din salariul acordat pentru munca desfăşurată”, arată anchetatorii.
Spre exemplu, conform statelor de plată, drepturile salariale ale primarului Bocşe Raul Florin au variat între 2.865 lei şi 4.777 lei, însă acesta a încasat lunar pe card, în plus faţă de salariu, sume substanţiale de bani, între 11.000 şi 25.000 lei, menţionează procurorii, care adaugă că sumele reţinute ca folos în sarcina celor trei au fost recuperate parţial.
Coroiu și un al patrulea inculpat au încheiat însă cu anchetatorii acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind de acord cu pedepse de 3 ani, respectiv 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, astfel că nu sunt judecați în acest dosar, ci în altul, cu procedură simplificată, la Tribunalul Bihor.