UPDATE 15 mai 2023: Gabriel Oprea, fost ministru de interne și fost vicepremier, și foștii șefi ai DIPI, au fost achitați definitiv, de un complet de 5 judecători de la ÎCCJ, în dosarul „Limuzina”.
 
Este vorba despre dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosită de Oprea.

În frunte cu Oprea, inculpații foşti şefi de la DIPI – Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob – au fost achitați și de judecătorii de la instanța de fond – Completul de 3 judecători de la ÎCCJ.
 
Astfel, pe 18 noiembrie 2021, după 5 ani și jumătate de la trimiterea dosarului în judecată de către DNA (2016), Instanța supremă l-a găsit nevinovat pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu.
 
Amintim că procesul a fost reluat de la zero, în anul 2017, după pensionarea unui judecător din complet.
 
Alături de Oprea, au fost achitați și ceilalți 5 inculpați din acest dosar.

De asemenea, instanța a decis ridicarea sechestrului instituit de către procurori pe bunurile inculpaților.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție:

„Achită pe inculpaţii:

1. OPREA Gabriel pentru infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)

2. NICOLAE Gheorghe pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)

3. PAVEL Gabriel-Nicolae pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)

(…) achită pe inculpaţii:

1. NICOLAE Gheorghe pentru infracţiunea de deturnare de fonduri şi infracţiunea de deturnare de fonduri în formă continuată (…)

2. ZĂRNICĂ Nelu pentru infracţiunea de deturnare de fonduri, în formă continuată (…)

3. IACOB Marian-Dănuţ pentru infracţiunea de deturnare de fonduri, în formă continuată(…)

(…) respinge ca nefondată acţiunea civilă exercitată de partea civilă MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE.

(…) ridică măsurile asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale prin următoarele ordonanţe ale procurorului:

  • ordonanţa procurorului din data de 19.04.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului NICOLAE Gheorghe;
  • ordonanţa procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 410.000 lei, proprietatea inculpatului OPREA Gabriel;
  • ordonanţa procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului PAVEL Gabriel-Nicolae.

(…) cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Potrivit art. 275 alin.6 C.pr.pen., onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii IACOB Marian-Dănuţ şi PAVEL Gabriel-Nicolae, în sumă de câte 800 lei, rămân în sarcina statului şi se plătesc din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpaţi, partea civilă şi părţile responsabile civilmente”.

Acuzațiile DNA

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în 11 mai 2016, pentru abuz în serviciu, alături de foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multor bunuri ale lui Oprea, Nicolae şi Pavel, până la concurenţa sumei de 410.000 lei – reprezentând prejudiciul.

Potrivit rechizitoriului, Gabriel Oprea, cu ajutorul lui Nicolae și Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

„Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative”, spuneau procurorii.

DNA preciza că, în perioada 21 august – octombrie 2015, Gheorghe Nicolae “a schimbat destinația resurselor materiale alocate instituției publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosință personală și exclusivă a ministrului de Interne Gabriel Oprea”.
 
De asemenea, în perioada 2014 – 2015, “același inculpat, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unei alte sume, și anume de peste 238.000 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative”, mai spunea DNA.
 
Gabriel Oprea este judecat și pentru ucidere din culpă, în dosarul deferit justiției tot de DNA, în luna mai 2018, privind moartea polițistului Bogdan Gigină din coloana sa oficială, în seara de 20 octombrie 2015.
 
Dosarul s-a plimbat pe la mai multe instanța, din motive de procedură: de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Judecătoria Sectorului 1 şi apoi Tribunalul Bucureşti.
 
Abia în iulie 2020 Curtea de Apel București a decis, definitiv, că procesul poate începe.
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version