Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, și Mircea Ionuţ Costea, fost angajat al MFP și director la Eximbank, cumnatul adjunctului șefului NATO, Mircea Geoană, au fost condamnați la închisoare, joi, de judecătorii Instanței Supreme, în dosarul Mită la CFR.
Decizia nu este definitivă, astfel că poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Vlădescu a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.
Costea a primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.
De asemenea, Cristian Boureanu a fost condamnat la 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă.
În acelaşi dosar, Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a primit o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni de închisoare, pentru luare de mită.
Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea CNCF CFR SA, a fost condamnată la 4 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă.
Magistraţii au mai decis confiscarea de la Sebastian Vlădescu a sumelor de 3.990.248 lei, 65.000 euro şi 2.177.000 euro, de la Mircea Ionuţ Costea a sumelor de 3.121.328 lei şi 1.919.900 euro, de la Mihaela Mititelu a sumelor 3.083.498 lei şi 1.050.087 euro, de la Constantin Dascălu a sumei de 1.114.000 euro, iar de la Cristian Boureanu a sumei de 2.111.799 euro.
Dosarul a fost trimis în judecată în noiembrie 2019, iar infracțiunile vizează plata lucrărilor executate de austriecii de la Swietelsky la un tronson din Magistrala 800 de cale ferată Bucureşti-Constanţa.
Comision de 3,5%
Infracțiunile de corupție s-au derulat pe durata a 12 ani, în perioada 2005-2017. Anchetatorii de la DNA arată că probele dovedesc că în anul 2005, reprezentanții companiei austriece Swietelsky ar fi convenit cu cumnatul lui Mircea Geoană, Mircea Ionuț Costea, cu Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCFR, și cu Sebastian Vlădescu, ministrul de atunci al Finanțelor, să le plătească un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.
Tot ce aveau de făcut oficialii români pentru pretinsele milioane de euro promise de angajatul companiei austriece era să se asigure că statul român livrează prioritar și mai ales, fără întârzieri, sumele aferente contractului cu Swietelsky.