Fostul primar al Sectorului 6 București, Constantin Poteraș, aflat în închisoare pentru ispășirea unei pedepse de 8 ani de închisoare, a fost trimis în judecată de procurorii DNA vineri, într-un al treilea dosar de corupție.
Poteraș este acuzat acum de comiterea a două infracțiuni de luare de mită.
În același dosar a fost deferit justiției Iulian Constantin, la data faptei reprezentant al societății S.C. Tettas S.R.L., acuzat de dare de mită, precum și această firmă, sub aceeași acuzație.
În rechizitoriu, procurorii au reținut că în perioada 2006 – 2007, Poteraș a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale înregistrate într-o țară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceștia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro.
“Banii respectivi au fost pretinși și primiți în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizațiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizații de demolare, certificat de urbanism și autorizații de construire).
În cursul anului 2009, inculpatul Poteraș Constantin Cristian, în aceeași calitate, a pretins de la inculpații Constantin Iulian și S.C. Tettas S.R.L. București un procent de 15% din contravaloarea plăților efectuate, în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la atribuirea unor contracte de achiziție publică către societatea menționată anterior și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate și a primit de la aceștia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 USD”, precizează DNA.
Atribuirile s-au realizat fără planificarea investițiilor anterior demarării procedurilor de achiziție, fără bugetarea sumelor și prin aplicarea unor proceduri de achiziție publică directă interzise de dispozițiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea și instalarea unor sisteme inteligente de parcare, mai spun procurorii.
Pe perioada mandatului de primar deținut de inculpatul Poteraș, societății S.C. Tettas S.R.L. i-au fost atribuite de către Primăria sectorului 6 patru contracte pentru furnizarea unor sisteme de parcare inteligente, cu o valoare de 40.314.575 lei, din care au fost decontați 33.880.387 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 250.000 de euro și 857.800 USD, asupra bunurilor aparținându-i lui Poteraș prin indisponibilizarea a două bunuri imobile, deținute în mod formal de o altă persoană și care aparțin în realitate inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.