Fostul vicepreşedinte al ANAF, Şerban Pop, a fost salvat de judecătorii ÎCCJ de o condamnare de 13 ani de închisoare, aplicată în septembrie 2022 de Curtea de Apel Bucureşt, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Astfel, Instanţa supremă a constatat marți, la judecarea apelului că faptele s-au prescris, iar condamnarea de la instanţa de fond a fost anulată.
Fostul vicepreşedinte al ANAF se alătură unui lung șir de pușcăriabili salvați de dosarele de corupţie, ca urmare a aplicării unor dispoziţii ale Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.
Şerban Pop va trebui să plătească suma de 2,5 milioane euro, reprezentând mita pe care a încasat-o.
În acest dosar, el a fost acuzat de DNA că, în perioada 31 ianuarie – 23 decembrie 2008, a pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro, din care ar fi primit în patru tranşe, în conturile unor companii offshore pe care le controla prin interpuşi, 2.500.000 euro.
Banii ar fi fost primiţi, în perioada 8 septembrie – 23 decembrie 2008, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei soluţii fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacţie încheiată între compania omului de afaceri şi o societate de stat şi a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.
După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasaţi de firma omului de afaceri ar fi fost transferaţi într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de acelaşi om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferaţi mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar.
Fostul vicepreședinte al ANAF a mai fost condamnat într-un alt dosar, la 5 ani de închisoare, după ce a primit mită 230.000 de euro de la afaceristul Horia Simu, pentru a interveni la șefa DIICOT de la acea vreme, Alina Bica, pentru a-l scăpa de un dosar penal.
În același dosar, Alina Bica a fost achitată, dar Șerbn Pop a fugit din țară înainte de condamnarea definitivă. Dat în urmărire prin Interpol, el a fost prins și extrădat în România.
După încarcerare, Șerban Pop a fost eliberat din închisoare în 20 decembrie 2018, după ce condamnarea i-a fost suspendată – și, ulterior, anulată – în urma deciziei CCR care a declarat nelegală constituirea completurilor de 5 judecători.
Și acest al doilea dosar a fost unul „cu cântec”: trimis spre judecare la începutul anului 2020, a fost retrimis procurorilor DNA în 24 martie 2021, după 1 an și 3 luni de ținut la camera preliminară a ÎCCJ.
Procurorii anticorupţie au refăcut actele de urmărire penală după cum urmează: au infirmat soluţia de clasare conform Deciziei 23/2020 din 14 septembrie 2020 a Completului pentru Soluţionarea Recursului în Interesul Legii din cadrul ÎCCJ, au readministrat probatoriul şi au dispus retrimiterea în judecată a lui Pop, pe 13 decembrie 2021.