Procurorul-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a demisionat joi seară, după ce soţul ei, Dan Hosu, a fost condamnat de un judecător de la Tribunalul Bucureşti, la 3 ani închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție comise pe vremea când era șeful Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul IGPR -DCCO.

La conducerea DIICOT va rămâne adjunctul instituției, Oana Daniela Pâțu.

Iată comunicatul transmis de MJ, joi seară:

Ministrul Justiţiei a avut astăzi o întrevedere cu doamna Elena Giorgiana Hosu, Procuror Şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și doamna Oana Daniela Pâțu, Procurorul Şef Adjunct al Direcției.

În cadrul întrevederii, Ministrul Justiției a fost informat de doamna Elena Giorgiana Hosu de decizia sa de a demisiona din funcția de Procuror Șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum și despre faptul că decizia a fost deîndată înaintată de dna Procuror Șef al Direcției către CSM Secția pentru Procurori.

Demisia procurorului şef DIICOT a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile.

Conducerea DIICOT va fi asigurată în continuare de către Procurorul Şef Adjunct DIICOT, Oana Daniela Pâțu, în conformitate cu prevederile legale.

Ministrul Justiţiei va susţine în continuare activitatea DIICOT, în limita competenţelor sale, solicitând tuturor procurorilor să îşi continue fără oprire sau rezerve activităţile profesionale din cadrul dosarelor pe care le instrumentează.

Activitatea DIICOT este de o importanţă crucială în combaterea criminalităţii. Ministrul Justiţiei îşi exprimă încrederea în procurorii DIICOT că vor continua cu rezultate palpabile nobila misiune pe care şi-au asumat-o.

Era de așteptat ca preşedintele Klaus Iohannis să o revoce pe Giorgiana Hosu, după ce a numit-o în funcție pe 20 februarie anul acesta, deși știa că soțul ei urmează să primească o sentință într-un dosar de corupție.

Întrebat de jurnaliști, Iohannis a declarat miercuri: „Dacă apare o condamnare, cu siguranţă nu va rămâne fără urmări. Asta este, ca să zic aşa ‘self evident’. (…) Dacă se va ajunge la acest scenariu, (…) nu voi sta să aştept să mişte alţii rotiţele”.

Iohannis le-a numit procuror-șef pe Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, în ciuda avizului negativ al CSM
Predoiu, umilit de CSM: Secția pentru procurori, aviz negativ pentru Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea
VIDEO. Iohannis justifică în mod surprinzător numirea șefilor de parchete: Avizul CSM-ului mi s-a părut parţial destul de superficial
USR îi amintește lui Iohannis ce a promis: Într-o Românie normală, procurorii șefi NU pot fi numiți fără avizul CSM
Orban îi ia apărarea lui Iohannis: Și Kovesi a avut aviz negativ de la CSM

Potrivit sentinței pronunțate joi, Dan Hosu a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi un an şi 6 luni închisoare pentru instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informaţii.

Cele două pedepse au fost contopite, rezultând o condamnare de 3 ani, însă cu suspendarea executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 3 ani şi 6 luni.

Pe de altă parte, Dan Hosu a fost achitat pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Pe timpul cât se află sub supraveghere, Dan Hosu este obligat să frecventeze un program de reintegrare socială şi să efectueze muncă în folosul comunităţii pe o durată de 80 de zile la Primăria Jilava sau Şcoala nr.1 Jilava.

Celelalte condamnări din dosar, aici:

Soţul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version