Fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, care a demisionat joia trecută după ce soțul ei, Dan Hosu, a fost condamant la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție, s-a transferat la Parchetul General, în subordinea directă a procurorului general Gabriela Scutea.
Secția pentru procurori a CSM i-a aprobat, marți, solicitarea de transfer.
„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât continuarea activităţii doamnei procuror HOSU ELENA-GEORGIANA în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând cu data de 26.09.2020, ca urmare a eliberării din funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, prin demisie, începând cu data de 25.09.2020”, se arată în minuta şedinţei.
Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT, după ce soţul ei a fost condamnat la închisoare
Giorgiana Hosu a fost numită procuror-șef al DIICOT în luna februarie 2020, după ce a condus interimar instituția, din august 2019, când președintele Iohannis l-a revocat din funcție pe Bogdan Licu.
Atât Giorgiana Hosu, cât și procurorul general Gabriela Scutea au fost numite în funcție de Iohannis în ciuda avizului negativ al CSM.
Cel care le-a propus în funcții este ministrul Justitiției, Cătălin Predoiu, care știa că soțul Giorgianei Hosu este judecat pentru corupție.
Predoiu nu a demisionat odată cu Giorgiana Hosu, deși este responsabiul direct de numirea acesteia.
Iohannis le-a numit procuror-șef pe Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, în ciuda avizului negativ al CSM
Predoiu, umilit de CSM: Secția pentru procurori, aviz negativ pentru Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea
VIDEO. Iohannis justifică în mod surprinzător numirea șefilor de parchete: Avizul CSM-ului mi s-a părut parţial destul de superficial
USR îi amintește lui Iohannis ce a promis: Într-o Românie normală, procurorii șefi NU pot fi numiți fără avizul CSM
Orban îi ia apărarea lui Iohannis: Și Kovesi a avut aviz negativ de la CSM
Potrivit sentinței pronunțate în 24 septembrie, Dan Hosu a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi un an şi 6 luni închisoare pentru instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informaţii.
Cele două pedepse au fost contopite, rezultând o condamnare de 3 ani, însă cu suspendarea executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 3 ani şi 6 luni.
Pe de altă parte, Dan Hosu a fost achitat pentru trafic de influenţă şi dare de mită.
Pe timpul cât se află sub supraveghere, Dan Hosu este obligat să frecventeze un program de reintegrare socială şi să efectueze muncă în folosul comunităţii pe o durată de 80 de zile la Primăria Jilava sau Şcoala nr.1 Jilava.
Celelalte condamnări din dosar, aici: