USR îl acuză pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, de un „grav conflict de interese”, pentru că a semnat cu OMS, organizaţie din al cărei Consiliu Executiv acesta a făcut parte până în anul 2021, un contract pentru consultanţă în valoare de 21 de milioane de euro.

„Bani direcţionaţi discreţionar, pentru asistenţă tehnică (consultanţă), către organizaţia unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenţia Naţională de Integritate şi la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătăţii”, a anunțat, miercuri, deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Rafila: „Am primit de la OMS doar bani pentru diurnă”

În replică, Rafila a declarat la Antena 3 că nu a primit bani de la OMS în perioada în care a făcit parte din Consiliu Executiv, ci „doar pentru diurnă – cheltuieli de deplasare”.

Iată declarațiile de avere depuse de Rafila în decembrie 2021 și iunie 2022:

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, 57KB)

Ministrul nu explică de ce a ales consultanță OMS și nu de la BEI sau Banca Mondială 

Ministrul Sănătăţii a transmis miercuri un comunicat de presă în care arată că era obligatoriu contractul de consultanță, dar nu precizează de ce Rafila a ales să îl semneze cu OMS, din conducerea căreia a făcut parte, și nu cu BEI sau Banca Mondială – celelalte două instituţii internaţionale din cele trei recomandate de Consiliul UE:

„În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (Componentele C12 – Sănătate şi C7.I3 – Digitalizare), aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Consiliului Uniunii Europene din 3 noiembrie 2021, coordonatorii de reforme şi investiţii sunt responsabili de îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenţei tehnice furnizate de organizaţii şi instituţii internaţionale, respectiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Mondială.

Potrivit anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistenţă tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro, aceste resurse financiare făcând parte din categoria “granturi nerambursabile”, acordate României de Uniunea Europeană.

În perioada decembrie 2021 – februarie 2022, Ministerul Sănătăţii a efectuat consultări cu organizaţiile şi instituţiile internaţionale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS şi-a asumat integral furnizarea de asistenţă tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 şi Componentei 7. I3 din cadrul PNRR. În urma acestor consultări, în vederea îndeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a înaintat Guvernului României Memorandumul privind Aprobarea negocierii şi semnării contractului pentru asistenţă tehnică dintre Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a fost aprobat în data de 24 mai 2022.

În baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sănătăţii a purtat negocieri cu reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bugetul alocat asistenţei tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 şi C7.I3 – Digitalizare fiind în cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistenţă tehnică.

De asemenea,  în vederea îndeplinirii tuturor jaloanelor specifice investiţiilor în infrastructura de sănătate (ex: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitaliceşti – ANDIS), va purta negocieri suplimentare cu organizaţiile internaţionale de profil (Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii).

Pentru coordonarea investiţiilor în infrastructura de sănătate, Ministerul Sănătăţii utilizează în prezent asistenţă tehnică internaţională oferită de Banca Europeană de Investiţii prin intermediul acordului BEI-PASSA.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version