Orice întrerupere a prescripției penale prin noi probe aduse de procurori trebuie comunicată suspectului sau inculpatului, a decis Guvernul Ciucă, luni, printr-o Ordonanță de urgență (OUG), încălcând astfel referendumul din 2019 pe justiție, inițiat de președintele Klaus Iohannis. Dar ministrul Justiției, Cătălin Predoiu susține că „nu se pune”.
Concret, Cabinetul Ciucă a modificat prin OUG articolul 155 alineatul 1 din Codul penal, privind termenul de prescripție a răspunderii penale. Aceasta, în conformitate cu decizia recentă a Curții Constituționale a României (CCR), însă modificarea ar fi trebuit dezbătută și aprobată prin lege, de Parlament.
Potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, articolul în cauză are acum următorul conţinut: „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului'”
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, la briefingul de presă de la finalul ședinței Executivului, că lipsa unei intervenţii pentru modificarea respectivului articol ar fi condus la un efect „devastator” asupra multor anchete.
„Este o intervenţie punctuală care era necesară pentru a evita o discontinuitate legislativă, care ar fi condus la compromiterea foarte multor dosare aflate pe rolul instanţelor. Această intervenţie legislativă a fost cerută imperios, chiar prin comunicatul Curţii Constituţionale, care menţionează termenul de intervenţie ‘imediată’, pentru a alinia legislaţia deciziei respective. Această intervenţie a fost susţinută şi de poziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu care ne-am consultat imediat şi care ne-a confirmat analiza în sensul că o pasivitate sau o întârziere în intervenţia legislativă ar fi condus la un efect nedorit, aş putea spune chiar devastator asupra multor anchete şi, implicit, asupra obiectivelor Guvernului din cadrul MCV.
El a adăugat că este o intervenţie care vizează protecţia cetăţeanului, pentru că păstrarea cadrului legislativ consacrat combaterii infracţionalităţii de toate tipurile reprezintă o măsură prin care statul protejează siguranţa cetăţeanului