Decizia privind revizuirea condamnării Elenei Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” a fost amânată pentru 12 decembrie, marți, de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Udrea este încarcerată la Penitenciarul Târgşor, din iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria, unde fugise cu puţin timp înainte de pronunțarea condamnării.

Din completul de judecată face parte şi Lia Savonea, magistratul care a anulat recent condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani şi 8 luni, l-a achitat pe fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu şi care a restituit la Parchet „Dosarul Revoluţiei” în care este inculpat Ion Iliescu.

Un alt judecător din complet este Mihail Udroiu, fost consilier al Alinei Bica pe vremea când aceasta era procuror-șef la DIICOT.

Udrea a fost trimisă în judecată în 2015 şi condamnată definitiv în iunie 2018, însă ea a fugit înainte de pronunţarea sentinţei, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica, „la pachet” cu Alina Bica, fugită și ea pentru a scăpa de condamnarea de 4 ani pentru fapte de corupție.

Curtea Constituțională, salvatoare de moment

La puțin timp, în decembrie 2018, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că formarea completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă a fost făcută cu încălcarea legii, astfel că ÎCCJ a anulat toate condamnările, inclusiv pe cele din dosarul „Gala Bute” și dosarul Alinei Bica, iar aceasta și Elena Udrea a fost eliberate din arestul din Costa Rica şi s-au întors în România.

În 29 noiembrie 2019, după rejudecarea apelului, Alina Bica a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, în urma deciziei CCR privind constituirea ilegală a completurilor de 5 judecători.

Între timp, fosta șefă a DIICOT a fugit în Italia, iar după ce a fost dată din nou în urmărire internațională, a fost prinsă de Interpol pe 10 iulie 2020, însă o instanță din peninsulă a plasat-o în arest la domiciliu. De atunci, Ministerul Justiției a eșuat în încercarea de a o extrăda.

În ianuarie 2021, ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Bica, iar condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare a rămas definitivă.

Definitiv! Fugara Bica rămâne condamnată la 4 ani de închisoare: ÎCCJ i-a respins recursul în casație

În aprilie 2022, în baza unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Instanţa supremă a respins contestaţia în anulare depusă de Elena Udrea şi a confirmat condamnarea ei la 6 ani închisoare. Elena Udrea a fugit cu câteva ore înainte de pronunțarea sentinței, dar a fost prinsă în Bulgaria la granița cu Grecia. Trimisă în ţară, ea a fost încarcerată în iunie 2022.

Elena Udrea este acuzată că, în calitate de ministru al Turismului, a coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de Ministerul Turismului, pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că „sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie al Organizaţiei Bucureşti a PDL sau al fostului şef al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja (condamnat și el, iar lascurt timp decedat în închisoare, din cauza unei boli incurabile).

De asemenea, Udrea „a determinat funcţionari din Ministerul Turismului să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la gala unde a boxat Lucian Bute”.

Prejudiciul imputat Elenei Udrea se ridică la valoarea de 3 milioane de euro, sumă care încă nu a fost recuperată de la ea de statul român.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version