Laura Codruța Kovesi, fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a pierdut gradul profesional corespunzător Parchetului General), după ce a fost revocată de președintele Klaus Iohannis și printr-o ordonanță de urgență (OUG) care a modificat Legile Justiției, fiind inițiată de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader. 

Kovesi a atacat în justiție decizia Consiliului Superior al Magistraturii în acest sens și a câștigat, în primă instanță, la Curtea de Apel București (CAB). Însă vineri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins definitiv acţiunea intentată împotriva CSM privind recunoaşterea gradului profesional.

În prezent, Kovesi este procuror-șef al Parchetului European, funcție obținută prin concurs. Chiar dacă unele voci susțin că ea și-ar putea pierde funcția, decizia ÎCCJ nu se aplică retroactiv.

Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie printr-un decret emis pe 9 iulie 2018, de preşedintele Klaus Iohannis.

După revocare, Secţia pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruţa Kovesi să se întoarcă la DIICOT Sibiu, unde a activat înainte de a fi numită, în anul 2006, în funcţia de procuror general al României.

Însă procurorul general de la acea vreme, Augustin Lazăr, a delegat-o pe Kovesi la Parchetul General – Serviciul de îndrumare şi control.

Pe 15 octombrie 2018, fostul ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara că Laura Codruţa Kovesi trebuie să plece de la Parchetul General, dacă nu are grad profesional corespunzător, conform noilor reglementări introduse prin ordonanţa de urgenţă de modificare a legilor Justiţiei.

„Pentru procurorii de la DNA şi DIICOT se prevăd nişte condiţii: vechime în profesie, să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună conduită, să aibă o pregătire profesională. La procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu era prevăzut decât criteriul vechimii în muncă. Prin ordonanţa de urgenţă am introdus un alineat nou, în care spunem că, pentru a fi numiţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă şi gradul profesional egal cu cel corespunzător cu al parchetului de pe lângă curtea de apel. Dacă (Kovesi – n.r.) are gradul de tribunal, nu poate să rămână la PÎCCJ, pentru simplul motiv că ar sări de la tribunal la PÎCCJ, peste curtea de apel”, declara atunci Tudorel Toader.

Ulterior, Kovesi a câștigat la CEDO procesul privind revocarea sa de la șefia DNA:

Kovesi, despre victoria la CEDO: O reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți politic

Tudorel Toader s-a spălat pe mâini:

Tudorel Toader dă vina pe Iohannis pentru revocarea lui Kovesi: „Eu doar am propus”
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version