Mult așteptata judecare a apelului în dosarul “Bombonica”, în care liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat în 21 iunie, de instanța de fond, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, mai are de așteptat.
Completul de 5 judecători al ÎCCJ a amânat luni, pentru a doua oară – de data aceasta pentru 3 decembrie -, judecarea procesului.
Motivul: cei doi avocați pe care i-a angajat Dragnea, Marian Nazat și Flavia Teodosiu, au invocat faptul că nu au avut timp să se pregătească pentru apărare.
La primul termen, în 8 octombrie, Dragnea a cerut amânare pe motiv că nu are avocat. El nu s-a prezentat la proces, ci a trimis prin e-mail solicitarea. Potrivit legii, el are acest drept.
Completul de 5 judecători, contestat la CAB și CCR
Liviu Dragnea a contestat la Curtea de Apel București modalitatea de formare a Completului de 5 judecători al ÎCCJ care va pronunța sentința definitivă în acest dosar. Judecătorul CAB a amânat însă pentru 23 noiembrie luarea unei decizii în acest caz.
În paralel, Guvernul Dăncilă, prin ministrul Justiției, Tudorel Toader, a sesizat pe aceeași temă Curtea Constituțională.
Astfel, judecătorii din Completul de 5 al îCCJ așteaptă decizia Curții de Apel București și pe cea a CCR. Este posibil ca în ianuarie 2019să aibă loc tragerea la sorți a unui alt complet de judecată și se va relua totul de la zero. Încă o dată, după ce Completul de 3 judecători – instanța de fond – a fost desființat, practic, în octombrie 2017, prin pensionarea unuia dintre magistrați, iar judecarea dosarului a fost reluată.
2 ani și 4 luni, nicio sentință definitvă
Dosarul “Bombonica” a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 15 iulie 2016.
În dosar sunt 11 inculpați. Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.
Două angajate de la DGASPC Teleorman au prestat la sediul PSD pe salariu de la stat, iar vinovatul este liber
Potrivit DNA, infracțiunile au fost comise în perioada 2006-2013, astfel:
“(…) inculpata Alesu Floarea, în calitatea menţionată mai sus, la instigarea inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a dispus în mod ilegal menţinerea în funcţii şi implicit plata drepturilor salariale pentru inculpatele Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa-Niculina, angajate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.
Acest lucru a fost posibil, în condiţiile în care inculpata cunoştea faptul că, deşi cele două persoane au figurat în mod scriptic ca angajate în cadrul instituţiei respective, nu s-au prezentat efectiv la serviciu şi nu au prestat vreo activitate.
În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă.
Menţinerea în funcţie a celor două angajate în cadrul DGASPC Teleorman, a fost posibilă şi datorită inculpaţilor Marineci Ionel, Miloş (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Şefu Olguţa, Prodana (fostă Dragnea) Bombonica, Marica Valentina – Mirela, Balaban Constantin Claudiu şi Gheorghe Nicuşor, persoane cu funcţii de conducere în cadrul DGASPC Teleorman, care nu au luat nicio măsură de sancţionare a celor două angajate având în vedere că acestea nu s-au prezentat la serviciu şi nu au prestat activităţile la care erau obligate prin contractul individual de muncă şi fişa postului, fapte ce au permis acestora din urmă să îşi încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente.
Mai mult, în acelaşi context, inculpaţii Şefu Olguţa, Gheorghe Nicuşor, Balaban Constantin Claudiu şi Marica Valentina – Mirela au întocmit, semnat şi avizat diverse documente justificative pentru situaţia descrisă mai sus (fişa postului, raport de evaluare, foaie colectivă de prezenţă etc.). O parte dintre aceştia, inclusiv inculpatele Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, au fost determinate de directorul general al DGASPC Teleorman să semneze în fals condicile de prezenţă, rapoartele de evaluare şi înscrisurile privitoare la activităţile desfăşurate de acestea din urmă în cadrul instituţiei respective.
Această conduită infracţională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite în cuantum total de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Botorogeanu Adriana (75.593 lei) şi Stoica Anisa Niculina (33.019 lei), sumă cu care DGASPC s-a constituit parte civilă în procesul penal”.