După ce au dat-o în bară cu celebrul dosar Microsoft, în care șapte foști miniștri au scăpat pentru că faptele s-au prescris, procurorii de la Direcția Națională Anticorupție încasează o nouă lovitură.

Au clasat – încă din 9 ianuarie, potrivit Mediafax – dosarul în care Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, era acuzat de comiterea infracțiunilor de luare de mită și șantaj.

Iată acuzațiile aduse lui Petrache în urmă cu un an (17 februarie 2017), potrivit unui comunicat DNA:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul

PETRACHE MARIAN, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Internelor și Reformei Administrative și președinte al organizației județene a unei formațiuni politice, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită, 
– șantaj. 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 

În cursul anului 2008, inculpatul Petrache Marian, în calitățile menționate mai sus, în schimbul neîndeplinirii atribuțiilor legale, a primit de la primarul unei comune din județul Ilfov (martor în cauză) foloase necuvenite ce au constat în achitarea contravalorii unor sejururi în Monte Carlo (17.681,84 lei) și în Saint Moritz (39.625,67 lei).

De asemenea, la solicitarea inculpatului, martorul a plătit organizației politice, suma de 10.000 euro, fără să primească vreun document justificativ pentru banii respectivi.

Foloasele necuvenite au fost obținute de inculpatul Petrache Marian prin constrângerea martorului, pentru ca primul să nu dispună subalternului său, prefectul județului Ilfov, emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar.

Anterior, pentru a-și înmatricula un autoturism în București, primarul și-a schimbat domiciliul, aspect care ar fi constituit un motiv de încetare a mandatului”. 

După ce a fost chemat la DNA să i se aducă la cunoștință acuzațiile, Petrache a declarat: 

“Acum nouă ani, primarul de la Jilava şi-a schimbat buletinul pe Bucureşti, după ce a ieşit primar, şi stiţi că dacă îţi schimbi buletinul pierzi mandatul de primar. S-a dus la prefect să nu-l demită. Spune că l-am şantajat după aia eu ca să nu spun că si-a schimbat buletinul două zile. Aş fi primit o excursie la Monte Carlo. El mi-a plătit că el mi-a cumpărat biletul prin ordin. Am fost la Monte Carlo. E arestat, e condamnat. Cum să îmi şantajez eu propriul primar? Demisionez din funcţiile pe care le am in partid. Sunt ales la Consiliu Judeţean, nu am de ce să demisionez”.

Acum, într-o postare pe Facebook, Petrache scrie că “nu trebuie făcute abuzuri”, el susținând că “este nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor”.

“În România a fost şi încă este corupţie şi lupta împotriva corupţiei trebuie să continue. În acelaşi timp, consider că nu trebuie să fie făcute abuzuri asupra niciunui om, indiferent dacă este sau nu om politic. Acesta este motivul pentru care nu vreau să dezvolt, nu vreau să se interpreteze. Eu fiind om politic şi întâmplându-mi-se ce mi s-a întâmplat, nu vreau să se tragă concluzia că lupta împotriva corupţiei nu este necesară. Însă este nevoie şi de o lege a răspunderii magistraţilor, la fel cum procurorii trebuie sprijiniţi printr-o legislaţie adecvată în lupta împotriva corupţiei”, scrie Marian Petrache, preşedinte CJ Ilfov, pe pagina de Facebook.

Amintim însă că în legislația actuală există prevederi privind răspunderea magistraților.

Mai mult, judecătorii Curții Constituționale au respins, în urmă cu câteva zile, modificările aduse Legii 303 privind Statutul magistraților la acest capitol.

 

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version