La Tribunalul București încep, luni, audierile din dosarul barocamerei, medicii Ioan Lascăr, la data faptelor şef al Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, și Alexandru Radu Macovei, fost manager al Spitalului Floreasca, precum și fostă şefă a Biroului Achiziţii, Marina Magdalena Gontariu, fiind acuzaţi de abuz în serviciu cu obținere de foloase și cu consecinţe deosebit de grave.

Ioan Lascar

Totodată, Aurel Cătălin Galea și firma GEMEDICA sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase și consecinţe deosebit de grave.

Dosarul a fost trimis în judecată în 16 octombrie 2017 de procurorii DNA, la doi ani de la tragedia Colectiv.

Echipamente supraevaluate cu 4,8 milioane lei și o barocameră nefolosită vreodată

Iată precizările DNA (intertitlurile aparțin redacției):

“În anul 2013, inculpaţii Macovei Alexandru Radu, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Gontariu Marina-Magdalena, în calitate de şef Birou achiziţii publice şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului şi LascărIoan, în calitate de şef Clinică chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă şi de membru în comisia de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului, în urma unei licitaţii fictive, au încheiat cu societatea GEMEDICA S.R.L., reprezentată de inculpatul Galea Aurel Cătălin, un acord-cadru.

Pe baza acestui acord cadru, s-au achiziţionat, cu încălcarea prevederilor legii privind achiziţiile publice şi la preţuri supraevaluate, un număr de 54 de echipamente medicale necesare dotării „Unităţii de îngrijire a arşilor grav”.

Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 8.213.831 lei (inclusiv TVA) din care:

– 4.791.431 lei reprezentând diferenţa dintre preţul plătit de spital pentru echipamentele medicale şi preţul la care au fost achiziţionate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi,

– 3.422.400 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcţionat vreodată).

Concomitent, s-a obţinut un folos necuvenit în favoarea societăţii SC Gemedica SRL, echivalent cu valoarea prejudiciului.

Faptele, pe larg

Concret, la data de 3 noiembrie 2004, Ministerul Sănătăţii a emis un ordin privind înfiinţarea unităţilor de arşi în cadrul spitalelor de urgenţă.

În acest context, în cursul anului 2013, după edificarea spaţiului “Unităţii de îngrijire a arşilor grav”, inculpaţii Gontariu Marina-Magdalena şi Lascăr Ioan, în calitate de preşedinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul S.C. Gemedica S.R.L., au întocmit documentaţia necesară achiziţionării aparaturii medicale.

În cuprinsul acestei documentaţii s-a prevăzut printre altele:

– valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziţiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piaţă, oferte furnizori, etc.),

– atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziţie, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziţionate.

De asemenea, la baza întocmirii specificaţiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieţei, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică.

Licitație cu dedicație

Documentaţia respectivă, necesară atribuirii acordului-cadru, a fost aprobată într-un singur lot şi de managerul unităţii medicale, inculpatul Macovei Alexandru Radu, fapt ce a condus la imposibilitatea participării la licitaţie şi a altor operatori economici, fiind astfel împiedicată concurenţa între aceştia şi ofertantul care a câştigat licitaţia, respectiv Gemedica S.R.L

Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitaţie deschisă) a fost declarată câştigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de inculpatul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni.

7 contracte subsecvente, fără licitație

Ulterior, au fost încheiate (fără licitaţie publică, această procedură nemaifiind necesară), şapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate.

Barocamera nu este funcţională şi nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanţi ai autorităţii contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepţie şi procese-verbale de punere în funcţiune.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului şi măsurii asigurătorii a popririi, asupra unor bunuri aparţinând inculpaţilor: Macovei Alexandru Radu, Gontariu Marina-Magdalena, Lascăr Ioan, Galea Aurel Cătălin şi S.C. Gemedica S.R.L. De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi, asupra unor sume de bani deţinute în conturile bancare de inculpatul Galea Aurel Cătălin.

Ministerul Sănătăţii s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 8.213.831 lei”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version