Inspecția Judiciară a declanșat cercetarea disciplinară a judecătoarei Monica Cipariu de la Tribunalul București, care l-a achitat în dosarul de trafic de influență pe Vasile Blaga, fost lider PDL, și nu a redactat motivarea atât pentru el, cât și în cazul altor 32 de sentințe în primă instanță.
Din acest motiv, procesele sunt blocate – adică nu pot continua în faza de apel, pentru a fi pronunțate sentințele definitive.
Spre exemplu, judecătoarea Monica Cipariu l-a achitat pe Vasile Blaga în luna octombrie 2017, iar de atunci apelul procurorilor nu poate începe.
Potrivit Codului de Procedură Penală, la judecata în primă instanță, redactarea și semnarea hotărârii trebuie efectuate în cel mult 30 de zile de la pronunțarea deciziei.
Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, a explicat că întârzierile sunt monitorizate “indiferent dacă există sau nu sesizări în acest sens şi dispunerii de măsuri în consecință, monitorizarea având în principal un scop preventiv”.
Amintim însă că Inspecția Judiciară nu s-a autosesizat în cazul lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, motivarea condamnării de 8 ani de închisoare pronunțată de un complet de 3 judecători de la ÎCCJ fiind redactată după mai bine de un an.
“Strategia Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători privind activitatea de monitorizare a avut în vedere efectuarea unei analize la nivelul tuturor instanţelor naţionale în scopul obţinerii unei imagini de ansamblu asupra motivelor care conduc la redactarea cu întârziere a dosarelor, activitatea de monitorizare având scopul de a contribui la soluţionarea cu celeritate a cauzelor, precum şi la identificarea oricărei disfuncţionalităţi în gestionarea acestor dosare şi propunerea unor măsuri conform competenţelor legale”, a mai spus Alin alexandru.
Vasile Blaga, fost senator, a fost trimis în judecată pe 28 noiembrie 2016 de procurorii DNA din Ploieşti.
„În perioada 2011-2012, în calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale. Suma totală de 700.000 euro a fost primită prin intermediului inculpatului Ştefan Gheorghe, vicepreşedintele respectivei formaţiuni politice (500.000 euro) şi printr-un alt intermediar (200.000 euro)”, au precizat procurorii DNA la acel moment.