Primul raport anual privind situația statului de drept în statele membre UE, publicat miercuri de Comisia Europeană, critică România pentru procedura de numire a procurorilor-șefi.

Concret, în raport se precizează că procedura de numire (în 20 februarie, de către președintele Klaus Iohannis – n.r.) a șefilor de la Parchetul General (Gabriela Scutea) și DIICOT (Giorgiana Hosu), în ciuda avizului negativ al CSM, provoacă „îngrijorări”.

Președintele Klaus Iohannis a scăldat-o, miercuri seară,  întrebat despre criticile Comisiei Europene:

„Apreciez apariția acestui raport, e primul raport care analizează statul de drept în toate statele membre. România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie în locul MCV care discriminează România și Bulgaria. E foarte bine că în raport lucrurile sunt spuse așa cum le vedem și noi. Se spune clar că în perioada 2017-2019 evoluția a fost problematică, guvernul actual încearcă să repare. Toate aceste lucruri se vor reflecta în proiectele prezentate în această seară de ministrul Justiției. Acest tip de raport e util pentru că putem să ne dăm seama unde în UE e nevoie de mai multă acțiune, care sunt exemplele de bune practici”.

Despre condiționarea, de către Comisia Europeană, a alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept, iohannis a spus:

„Suntem de acord, am fost explicit de acord, cu condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Noi vrem să facem în așa fel încât să fim un exemplu pentru alții. Cum se poate face asta? Prin analiză, studiu, prin vot în final. Inițiativele altor state membre de a înființa institute prefer să nu le comentez”.

Iohannis le-a numit procuror-șef pe Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, în ciuda avizului negativ al CSM
Predoiu, umilit de CSM: Secția pentru procurori, aviz negativ pentru Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea
VIDEO. Iohannis justifică în mod surprinzător numirea șefilor de parchete: Avizul CSM-ului mi s-a părut parţial destul de superficial
USR îi amintește lui Iohannis ce a promis: Într-o Românie normală, procurorii șefi NU pot fi numiți fără avizul CSM
Orban îi ia apărarea lui Iohannis: Și Kovesi a avut aviz negativ de la CSM

Comisia Europeană amintește că ultimul raport MCV recomanda României să stabilească o procedură de numire a procurorilor-șefi „mai robustă și mai independentă”.

Amintim că Giorgiana Hosu a demisionat din funcția de procuror-șef al DIICOT, joia trecută, la câteva ore după ce soțul ei, Dan Hosu, a fost condamant la închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție.

Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT, după ce soţul ei a fost condamnat la închisoare

Marți, cu o zi înaintea publicării Raportului CE, Secția pentru procurori a CSM a aprobat solicitarea fostei șefe a DIICOT de transferare la Parchetul General, în subordinea directă a procurorului general Gabriela Scutea, care și ea a fost numită în funcție, de Iohannis, în ciuda avizului negativ al CSM.

Giorgiana Hosu s-a transferat în subordinea directă a Gabrielei Scutea, la Parchetul General

Cel care le-a propus în funcții este ministrul Justitiției, Cătălin Predoiu, care știa că soțul Giorgianei Hosu este judecat pentru corupție.

Predoiu nu a demisionat odată cu Giorgiana Hosu, deși este responsabiul direct de numirea acesteia.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version