Judecătoarea Alina Nadia Guluţanu, care a făcut parte din completul care l-a condamnat la 6 ani de închisoare pentru corupţie pe Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naționale de Asigurări de sănătate (CNAS), a fost suspendată din funcţie, marți, pe o perioadă de şase luni, de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Este pentru a 5-a oară de când magistrata a fost sancționată de CSM, la 2 ani de la pronunțarea sentinței definitive în cazul lui Duță. Ea a câștigat în instanță împotriva primelor 4 suspendări, însă Inspecția Judiciară s-a ambiționat să ceară de fiecare dată reluarea sancțiunilor.

Magistrata de la Curtea de Apel Bucureşti este acuzată de abateri disciplinare, între care dezvăluirea în motivarea sentinței a faptului că doi procurori de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa au încercat să îl ajute pe Lucian Duţă să scape de acuzaţii.

Alina Nadia Guluțanu, împreună cu colega ei din completul de judecată, Daniela Panioglu, au fost excluse de patru ori din magistratură, însă au reuşit să anuleze de fiecare dată în instanţă sancţiunile aplicare de CSM.

În acţiunea admisă marţi de CSM la solicitarea Inspecţiei Judiciare, Alina Nadia Guluţanu a fost acuzată de săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. b) şi lit. s) din Legea 303/2022, care se referă la „atitudinile nedemne în timpul serviciului faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”, respectiv „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

Concret, judecătoarea ar fi spus în sala de judecată că are „o manieră proprie de a interpreta Codul de procedură penală” sau că „nu o interesează ce zice Înalta Curte”.

Lucian Duță, fostul șef al CNAS, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare pentru mită la cardul de sănătate

Lucian Duţă a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2018, fiind acuzat că, în perioada 2010 – 2012, în calitate de preşedinte al CNAS, a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare şi 800.000 euro în numerar.

Sumele de bani au fost remise lui Duţă fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version