Judecătorii Înaltei curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), ai Tribunalului București și ai Curții de Apel București au sărit ca arși, miercuri, înaintea votului final pe care parlamentarii PSD amenințau că îl dau pe anularea pensiilor speciale.
 
sursa foto arhivă gandulinfo
 
Mai mult, grefierii au ieșit în stradă să protesteze chiar în fața Parlamentului, dar și a instanțelor și parchetelor, la nivel național.
 
Efortul lor a fost încununat de succes: proiectul de lege  nu a mai ajuns la vot, fiind amânat pentru an ul viitor, dar încă reprezintă un pericol.
 
Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului București a decis suspendarea judecarea cauzelor, cu excepția celor urgente, dacă legea privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților va fi adoptată.
 
Președinta Înaltei Curți, Corina Alina Corbu, a transmis că pensiile magistraților nu sunt ”speciale” și că decizia Guvernului de a le elimina contrazice atât decizii anterioare ale Curții Constituționale, cât și votul de la referendumului din 2019.
Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au susținut și ei că pensia de serviciu nu este un privilegiu, ci o compensaţie pentru activitatea supusă celui mai sever regim de incompatibilități și interdicţii. 
 
APR, AMR, AJADO și UNJR susțin protestul grefierilor

UPDATE: Asociaţia Procurorilor din România (APR), Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), au anunţat, miercuri, că susţin protestul grefierilor faţă de decizia de eliminare a pensiilor de serviciu.

“Atragem atenţia asupra faptului că proiectul nesocoteşte, în primul rând, caracterul pensiilor personalului din sistemul de justiţie, de vreme ce acestea sunt tratate prin proiect ca ‘pensii speciale’, cu toate că, în mod expres, în Legea 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice dreptul recunoscut este ‘pensie de serviciu'”, arată cele 4 asociații, într-un comunicat comun.

O astfel de modificare legislativă ”este de natură să afecteze siguranţa activităţii desfăşurate în sistemul de justiţie”: “Dacă organul legislativ nu face nici măcar această diferenţă de regim, determinată de condiţiile concrete în care se desfăşoară activitatea, de incompatibilităţi şi interdicţii, de asigurarea elementelor pentru activitatea justiţiei, ca serviciu public, este greu de înţeles cum va dezbate şi vota asupra unui drept esenţial pentru sistemul de justiţie”.

O atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranţa activităţii desfăşurate în sistemul de justiţie prin atingerea adusă garanţiilor sociale recunoscute personalului din justiţie, fără de care “activitatea autorităţii judecătoreşti” nu poate fi organizată şi desfăşurată, se mai precizează în comunicat.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version