Cu o săptămână înainte de a-și prelua mandatul de 9 ani de judecător la Curtea Constituțională – acordată de pușcăriașul Liviu Dragnea -, Cristian Deliorga, magistrat la Curtea de Apel Constanța, l-a achitat, joi, pe arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, pentru fraudarea fondurilor europene.
Sentința nu este definitivă, Înalta Curte de Casație și Justiție urmând să dea verdictul final.
Deliorga nu va putea să redacteze motivarea în 7 zile, deoarece termenul până la care sentința poate fi atacată cu apel este de 10 zile de la comunicare.
De asemenea, el a dispus achitarea și a celorlalți cinci inculpați din dosar.
Deliorga a lăsat nesoluționată acțiunea civila formulată de Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Totodată, el a dispus ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului, respectiv poprirea conturilor deținute de Teodosie Petrescu, persoana responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului și persoana responsabilă civilmente Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.
CCR a decis miercuri, respingând cu unanimitate de voturi sesizările USR, că atât el, cât și Stan de la Secția specială nu se află în incompatibilitate pt faptul că nu au demisionat în urma numirii, de către Parlament, la Curte.
Amintim că Vasile Blaga (PNL) a candidat la europarlamentare în calitate de achitat în primă instanță, pentru că judecătoarea de la Tribunalul București a așteptat un an și 7 luni (din octombrie 2017!), până a câștigat el alegerile, înainte de a redacta motivarea. Iar apelul va fi judecat cu el în funcția de deputat european.
Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, a fost trimis în judecată în 3 februarie 2017.
„În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.
În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită “Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.
De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei”.
Agenţia pentru Plăti şi Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal, cu suma de 1.392.964 lei. În dosar s-a pus sechestru pe conturile arhiepiscopului Tomisului şi pe cele alea pârților responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.
În aceeași cauză, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrișor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ștefan și Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, aceștia fiind acuzați folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.