Așa cum era de așteptat, Laura Codruța Kovesi, fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a contestat vineri, la Înalta curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), controlul judiciar impus joi seară de Adina Florea, procuror-șef adjunct al Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție, în dosarul extrădării lui Nicolae Popa, escrocul FNI.
UPDATE: ÎCCJ a stabilit ca termen data de miercuri, 3 aprilie.
Potrivit măsurii preventive, Kovesi are mai multe interdicții: nu va mai lucra la Parchetul General, nu va mai da declarații în fața presei cu privire la dosarele în care este vizată și nu va părăsi țara.
Înainte de a depune contestația la ÎCCJ, Kovesi s-a prezentat, la ora 11.00 la Secția 18 de Poliție, unde trebuie să vină în fiecare săptămână, potrivit controlului judiciar, ca să demonstreze că nu a plecat din țară.
Asaltată cu întrebări de jurnaliști, ea nu a făcut declarații despre dosarul deschis de Florea în urma plângerii penale transmise la Secția specială de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, fugit în Serbia încă din decembrie 2019, pentru a scăpa de arestarea preventivă, o acuză că, pe vremea când aceasta era procuror general al României, i-a cerut bani pentru a-l aduce în țară pe Nicolae Popa, condamnatul la 15 ani de închisoare și fugit în Indonezia.
“Nu am voie să vorbesc despre această măsură preventivă. (…) Respect decizia care a fost luată ieri de procuror, dar nu o să comentez ceea ce fac în cursul măsurii preventive, pentru că nu am voie să fac acest lucru. (…) Nu pot să comentez cu privire la obligaţiile care au fost impuse de procuror”, a repetat Kovesi de câteva ori.
VIDEO. Kovesi, la Secția 18 de Poliție: Am reușit să inspir teamă celor care au vrut să fure liniștiți
Despre candidatura sa pentru funcția de procuror-șef la Parchetul european, Laura Codruța Kovesi a declarat: “În urma evaluării comisiei tehnice am ieșit pe primul loc. În acest moment, se derulează nişte negocieri între Parlament şi Consiliu. O să vedem care va fi finalul, o să vedem dacă tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă va afecta sau nu această procedură. Este foarte evident şi mie îmi este clar că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu participarea mea în această procedură. Se încearcă prin orice mijloace oprirea mea de a ocupa această funcţie pentru care am candidat şi am ieşit prima într-o procedură în care au fost înscrişi mai mulţi procurori din Europa”.
Întrebată dacă se simte nedreptățită pentru anchetarea în acest dosar, Kovesi a spus: “Este foarte evident că tot ce s-a întâmplat are legătură cu participarea mea la această procedură. Se încearcă prin orice mijloace oprirea mea de a ocupa această funcție pentru care am candidat. Este evident că sunt parte a unei campanii de hărțuire, de intimidare. Sunt foarte convinsă că judecătorii și procurorii nu se vor lăsa intimidați. Sunt un procuror care timp de 24 de ani și-a făcut treaba, care a dovedit că în activitatea sa s-a luptat cu corupția în mod eficient și care a reușit să inspire teamă celor care au vrut să fure liniștiți în România”.
La niciun control derulat de Inspecția Judiciară nu s-au consemnat probleme
Despre acuzațiile că a făcut abuzuri în calitate de procuror-șef al DNA, Codruța Kovesi a întrebat: “Vă rog să îmi spuneți hotărâri judecătorești definitive prin care s-a constatat că am făcut abuzuri. Au fost dispuse controale de Inspecția Judiciară la fiecare 6 luni și în niciun control derulat la serviciile teritoriale ale DNA nu s-a consemnat că sunt probleme. Procentul de achitări în dosarele făcute de DNA în ultimii cinci ani a fost între 10 și 13%. Proceentul de o treime care este vehiculat este o minciună”.
“Este clar că dreptul meu la exprimare este afectat. Modificările care s-au vechiculat și pe care le-am văzut în divese proiecte cu siguranță că nu sunt oportune. Ele nu sunt date ca un instrument util, ci ca anumite persoane să scape de răspundere penală”, a mai spus ea.
Controlul judiciar, pe 60 de zile
Secția specială de anchetare a infracțiunilor comise de magistrați a anunțat vineri acuzațiile pe care i le aduce fostei șefe a DNA. Redăm integral comunicatul:
”Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, în continuarea comunicatului din 15 februarie 2019, este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva procurorului Kövesi Laura Codruța, delegată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă și de asemenea, au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019,
Punerea în mișcare a acțiunii penale a fost adusă la cunoștința procurorului.
Prin ordonanța din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data emiterii ordonanței, urmând ca în timpul cât se află sub control judiciar, procurorul să respecte următoarele obligații:
a) Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată;
b) Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție cu privire la schimbarea locuinței;
c) Să se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;
d) Să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului de caz;
e) Să nu desfășoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație Justiție, dată fiind situația de fapt care face obiectul urmăririi penale și funcția în exercitarea căreia a comis faptele penale;
f) Să nu dețină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori;
g) Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este etapa procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, ca de altfel nici luarea unei măsuri preventive, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”