Laura Codruța Kovesi a învins “Ciuma Roșie” PSD-ALDE, care a încercat pe toate căile să îi blocheze candidatura pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European. Fosta șefă a DNA, revocată la cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader, a câștigat votul și în Comisia pentru libertăți civile și justiție (LIBE) a Parlamentului European, miercuri, după ce obținuse cu o seară înainte o victorie binemeritată în Comisia pentru control bugetar (CONT).
Acum, Kovesi a obținut 26 de voturi, în schimb ce contracandidatul ei, Francois Bohnert (Franța), susținut de PSD, numai 22 de voturi.
Cel de-al treilea candidat de pe lista scurtă, Andres Ritter (Germania), a obținut un singur vot. Iar un vot a fost nul.
Votul a fost secret, cu buletine. Au votat 50 dintre cei 60 de membri ai Comisiei LIBE. Din comisia de numărare a voturilor au făcut parte Monica Macovei și Maria Grapini.
”Numele Laurei Codruța Kovesi va fi trimis, după validarea de către șefii grupurilor politice, la membrii Consiliului Uniunii Europene. Aceștia vor decide cu majoritate dacă o susțin sau nu. Ceilalți doi candidați au fost eliminați din cursă”, a explicat europarlamentarul Cristian Preda.
La rândul său, Siegfried Mureșan a spus: “I-am învins! Este o mare victorie a României, la care și noi, europarlamentarii din Partidul Național Liberal am contribuit decisiv cu voturile noastre în Parlamentul European. Somăm Guvernul României să înceteze orice sabotare a candidatului român pentru poziția de Procuror Șef European”.
Imediat după vot, Laura Codruța Kovesi s-a întors în România.
Potrivit procedurilor, deoarece Parlamentul European a ales un alt candidat decât cel desemnat de Consiliul COREPER, se va trece la negocieri între PE și Consiliul UE – a cărui președinție este deținută de România, prin Guvernul Dăncilă -, iar apoi Consiliul va trebui să dea un vot final.
Cine va purta negocierile
Negocierile se vor purta la nivel de ambasadori în Consiliul COREPER II, iar în mod normal, nu ar trebui să-și trimită reprezentanții cele trei țări care au candidați – România, Germania și Franța.
Prin urmare vor merge la negocieri 3 ambasadori, din statele UE aderente la Parchetul European și care preiau în continuare de la România Președinția Rotativă a Consiliului UE, respectiv ambasadoarea Finlandei – Marja Rislakki, ambasadorul Croației – Mato Škrabalo, și ambasadorul Portugaliei – Nuno Brito, potrivit Hotnews.
În Croația este la putere un partid membru PPE, în Finlanda, un partid membru ALDE Europa, iar în Portugalia, un partid membru al S&D.
Pe 7 martie am putea afla rezultatului final
„Procurorul-şef european, care va conduce Parchetul European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. Rezultatul votului din Comisia LIBE şi recomandarea Comisiei CONT (care, de asemenea, a desemnat-o pe Laura Codruţa Kövesi drept candidat preferat, in urma unui vot desfăşurat marţi) vor fi transmise de către Preşedintele LIBE către Conferinţa Preşedinţilor (formată din Preşedintele Parlamentului European şi liderii de grupuri politice). Conferinţa Preşedinţilor va confirma etapele următoare din acest proces pe 7 martie, înainte de negocierile cu Consiliul”, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European, remis miercuri