Procurorul-șef al Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a anunțat, joi, că ia în calcul posibilitatea de a sesiza Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiţionare a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza felului în care a fost transpusă directiva UE privind avertizorii de integritate.

Avertismentul vizează amendamentele adoptate, miercuri, de majoritatea PNL-PSD-UDMR-Minorități în Camera Deputaților.

Directivă UE, transpusă pe „pohta” PNL-PSD-UDMR: Avertizorii de integritate, „protejați” prin divulgarea numelui și locului de muncă

Fosta șefă a DNA subliniază că, în forma adoptată, legea nu îi protejează pe avertizori și, astfel, este limitat nivelul de depistare a fraudelor.

„Avertizorii de integritate reprezintă o sursă esenţială de informaţii pentru serviciile publice de investigare şi de urmărire penală. Transpunerea corectă şi implementarea efectivă a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii (Directiva privind protecţia avertizorilor de integritate) are o relevanţă operaţională directă pentru Parchetul European. Dacă nu reuşiţi să îi protejaţi pe avertizori, limitaţi detectarea. Dacă nu detectaţi, nu puteţi investiga şi urmări penal.

Pe baza analizei preliminare a legii şi, în special, a modificărilor aduse proiectului de lege pe 28 iunie 2022, chiar înainte de adoptarea acesteia de către plen, procurorul-şef european evaluează dacă unele dintre aceste dispoziţii ar fi contrare Directivei privind protecţia avertizorilor de integritate şi ar reprezenta un pas înapoi în raport cu nivelul actual de protecţie, stabilit de legislaţia naţională încă din 2004.

Principalul punct de îngrijorare este că acest lucru ar putea avea un efect de temporizare, descurajând potențialii avertizori din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent, asigurând buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire publică în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv fraudă fiscală, corupție sau alte încălcări ale dreptului Uniunii referitoare la punerea în aplicare a bugetul Uniunii sau la protecția intereselor financiare ale Uniunii.

Este important de amintit, în plus, că EPPO nu a primit încă numirea a 9 procurori europeni delegați din România și că a existat o întârziere considerabilă în acordarea biroului EPPO din România a unui număr adecvat de ofițeri de poliție judiciară în sprijinul operațiunile sale. Procurorul-șef european analizează dacă această situație persistentă, combinată cu ultimele evoluții, ar justifica un raport către Comisia Europeană în conformitate cu considerentul 16 din Regulamentul (UE) 2020/2092 din 16 decembrie 2020 privind un regim general de condiționalitate pentru protecție. a bugetului Uniunii”, precizează Kovesi, într-un comunicat de presă al EPPO.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version