Laura Codruța Kovesi își intră în pâine: Parchetul European va fi operaţional la 1 iunie, după mai multe luni de întârziere, a anunţat miercuri, Comisia Europeană.

Noua instanţă de luptă împotriva fraudei în UE este primul parchet supranaţional care investighează şi urmăreşte penal frauda în materie de cheltuieli şi venituri, frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane de euro), spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE, corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE, precum şi participarea la o organizaţie criminală în cazul în care scopul principal al activităţilor acesteia este săvârşirea de infracţiuni împotriva bugetului UE.

Parchetul European poate să ancheteze şi să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracţiune împotriva bugetului UE.

„Suntem pe punctul de a lansa primul organism independent al UE pentru anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care aduc atingere bugetului UE. Începând cu 1 iunie, procurorii europeni, sub conducerea fermă a Laurei Kovesi, vor reprima activităţile infracţionale şi se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupţiei sau a fraudei”, şi-a exprimat satisfacţia vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, citată într-un comunicat al executivului UE.

La rândul său, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a afirmat că lansarea Parchetului European va deschide o nouă etapă în istoria integrării europene.

„Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetăţenilor noştri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu stricteţe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei”, a spus Reynders.

Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3.000 de cazuri pe an, se menţionează în comunicatul CE.

Parchetul condus de românca Laura Codruţa Kovesi şi al cărui sediu este la Luxemburg ar fi trebuit iniţial să-şi înceapă activitatea la sfârşitul anului 2020, dar întârzierile în desemnarea de către state a procurorilor lor delegaţi au afectat acest calendar.

Două state dintre cele 22 participante, Slovenia şi Finlanda, nu şi-au desemnat nici acum procurorii delegaţi, iar Comisia Europeană le-a reamintit să o facă “rapid”, informează France Presse.

Procurorii delegaţi sunt însărcinaţi să desfăşoare în statele membre anchete şi urmărirea penală, în deplină independenţă faţă de autorităţile naţionale.

La Luxemburg, Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, şi echipa sa de 22 de procurori vor superviza anchetele şi procedurile legale.

Dintre statele UE, cele care nu participă la acest mecanism de cooperare judiciară consolidată sunt Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version