Procurorul general interimar, Bogdan Licu, s-a dus luni dimineață la Secția specială de anchetare a infracțiunilor din Justiție, să ceară explicații privind reținerea pașaportului Sorinei, după ce chiar el a cerut în instanță să i se interzică fetiței părăsirea României, iar săptămâna trecută Curtea de Apel Craiova a decis, definitiv, că adoptarea de către familia de români stabilită în SUA este perfect legală.

“Am venit să am o discuţie cu colegii de la Secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie. Voiam să fac acest lucru mai demult, dar având în vedere acţiunile pe care le-am introdus în cazul Sorina…(…) Având o sentinţă definitivă, m-am gândit să am o discuţie. Voi pune nişte întrebări vis-a-vis de reţinerea paşaportului”, a spus Licu.

Întrebat dacă este o măsură abuzivă, el a răspuns: “Nu pot să vă raspund la această întrebare, nu am discutat nici cu procurori din cadrul secţiei. Vreau să aflu motivaţia pentru care i s-a reţinut paşaportul. Am venit eu aici, pentru că ei sunt mai mulţi şi eu sunt unul singur”.

Întrebat dacă nu consideră că intervine într-o anchetă, Licu a spus: “Eu niciodată nu am intervenit și nu voi interveni într-o anchetă.
Niciun procuror-șef din această ţară nu are dreptul să ceară unui coleg sau subordonat şi să îi indice ce să facă într-un dosar. În acelaşi timp, orice şef din ţara asta, pe aria lui de competenţă, este obligat să ştie ce dosare sunt în lucru şi ce fac colegii lui în aceste dosare. Mă aştept la o deschidere din partea colegilor de la Secţia specială, am mai avut o discuţie, am mai spus o dată şi o să o repet, ca această secţie este parte componentă a Ministerului Public şi sunt nişte probleme legislative. Am atacat la CCR sintagma procuror ierarhic superior, care te-ar duce cu gândul ca prin procuror ierarhic superior, în ceea ce priveşte secţia înseamnă procuror şef al acestei secţii, aici s-ar opri ierarhia. Nu este aşa. Constituţia spune clar cum este organizat Ministerul Public”.

Întrebat cum comentează decizia Secției pentru procurori a CSM de respingere a suspendării din magistratură a procuroarei Pițurcă, cea care a luat fetița cu forța de la fosta asistentă maternală care o ținea ilegal de peste o lună și jumătate, Licu a pous: “Faptul că d-na procuror nu a fost suspendată din magistratură, nu înseamnă că totul este în regulă, ci faptul că a fost suspendată din magistratură”.

Licu a făcut până acum 4 acțiuni în instanță: pentru suspendarea și revizuirea adopției Sorinei, pentru strămutarea deciziei de la Curtea de Apel Craiova – toate fiind respinse -, precum și o ordonanţă preşedinţială pentru interzicerea părăsirii țării de către fetița de 8 ani.

Judecătoria Slatina – a cincea instanţă, după ce Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Tribunalul Mehedinţi, Curtea de Apel Craiova şi Tribunalul Olt și-au declinat competența – va decide, luni, dacă fetița adoptată poate pleca în SUA, împreună cu mama ei stabilită cu familia acolo.

„Prin sentinţa civilă nr. 330/2019 din 10.07.2019 pronunţată în dosarul 6333/225/2019 Tribunalul Olt a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Slatina. Cauza a fost repartizată aleator la un complet specializat, de Minori şi familie, care a stabilit termen la data de 15.07.2019”, arată Judecătoria Slatina.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version