Fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) este vizat într-un dosar penal, deocamdată deschis in rem la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) a Parchetului General, ce îl vizează pentru abuz în serviciu, după ce nu a pus în aplicare, timp de 4 ani, o hotărâre judecătorească definitivă, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), privind incompatibilitatea unui senator PSD, scrie G4Media, în urma confirmării primite de la PÎCCJ.
Concret, Tăriceanu i-a permis senatorului Cristian Marciu să activeze în această funcție, deși acesta avea interdicție, în baza sentinței definitve de incompatibilitate, încă din anul 2015, pentru ca a făcut afaceri cu Consiliul Judetean Giurgiu în perioada 2008-2012, pe când era consilier județean.
Potrivit legii, pentru acest lucru, Marciu trebuia să piardă de îndată orice funcție publică și să nu mai poată ocupa o alta, vreme de 3 ani.
În 6 martie 2017, la 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, ANI a cerut Senatului să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu.
Însă până la data de 2 septembrie 2019, cât timp Tăriceanu a fost șeful Senatului, nu s-a întâmplat acest lucru.
De altfel, în 2020 se împlinesc 5 ani de la nerespectarea deciziei judecătorești definitive a ÎCCJ: Cristian Marciu activează și în prezent ca senator PSD, încasând indemnizația grasă din bani publici.
Prin urmare, senatorul Marciu este pasibil de uzurpare de calități oficiale, potrivit articolul 258 din Cod penal. Pedeapsa pentru această infracțiune este de închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
Călin Popescu Tăriceanu, ar fi vizat, potrivit surselor G4media.ro, de acuzația de abuz în serviciu, pentru că ar fi refuzat vreme de doi ani și jumătate să pună în aplicare decizia Justiției.
Contactat de G4media.ro, Călin Popescu Tăriceanu a explicat că Biroul Permanent al Senatului a decis, pe 4 februarie 2019, să trimită Comisiei juridice a Senatului solicitarea Agenției Naționale de Intergritate (ANI). Unde, evident, a rămas blocată. Comisia Juridică este condusă de Robert Cazanciuc (PSD).
”Până la data încetării mandatului meu nu se primise niciun răspuns”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu pentru G4Media.ro.
Amintim că Tăriceanu a demisionat din funcția de președinte al Senatului în 19 septembrie 2019. Cu interes, am putea spune!