Magistrații nu se lasă amăgiți de ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a anunțat prin vocea șefei CSM, Lia Savonea, că renunță la 5 articole din scandaloasa Ordonanță de Urgență (OUG) nr. 7/2019 – dar nu și la autonomia acordată prin acest act normativ Secției speciale de anchetare a infracțiunilor din justiție, care a devenit astfel stat în stat, fără niciun control.
Sute de procurori și judecători au ieșit și vineri să protesteze pe treptele instituțiilor. Numărul celor care s-au alăturat manifestațiilor declanșate săptămâna trecută a crescut de la o zi la alta.
Au fost proteste în fața Palatului de Justiție din Cluj-Napoca, la fel ca vinerea trecută. “Solicităm președintelui CSM să sesizeze Curtea Constituțională cu un conflict între Guvern și autoritatea judecătorească întrucât Ordonanța 7 a fost adoptată fără consultarea CSM și fără consultarea magistraților. Nu era nicio urgență de adoptare, iar OUG 7 trebuie abrogată. (…) S-a primit acum 2 zile o circulară de la CSM prin care s-a solicitat tuturor judecătorilor și procurorilor să își exprime opinia cu privire la OUG 7. Din câte cunosc, nicio adunare generală nu a fost de acord cu această ordonanță”, a declarat judecătorul Cristi Danileț.
Totodată, judecătorii Tribunalului Cluj au decis, vineri, suspendarea totală a activității, zilnic, timp de o oră între 10.00 și 11.00, începând cu 4 martie, și vor purta banderole albe în semn de protest față de controversata Ordonanță de urgență care a modificat din nou legile justiției. De asemenea, judecătorii de la Tribunalul Cluj și de la Judecătoria Cluj-Napoca, alături de procurori de la parchetele de pe lângă cele două instanțe, vor protesta din nou vineri, de la ora 12.00, în fața Palatului de Justiție.
La Constanța, peste 100 de judecători de la toate cele trei instanțe și procurori de la Parchetul Judecătoriei și DNA au protestat pe treptele Judecătoriei Constanța.