Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Suceava au reținut, după perchezițiile de miercuri, 11 inculpați, dintre care 9 polițiști și un ofițer de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Botoşani, acuzaţi de luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DGA, alţi 6 agenţi de poliţie au fost plasaţi sub control judiciar. Mai pe românește, au acceptat să colaboreze cu anchetatorii.

De asemenea, în acest dosar a fost reţinut un șofer suspectat de dare de mită.

Toți sunt prezentaţi, joi, judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă.

Percheziții DNA la Poliţia Rutieră Botoşani

Iată precizările Direcției Generale Anticprupție (DGA), ai cărei ofițeri operativi au participat la percheziții, dar eu efectuat și cercetări în acest dosar:

„11 inculpați (un ofițer, 9 agenți de poliție rutieră și o persoană fără calitate specială) au fost reținuți de procurorii DNA, ca urmare a perchezițiilor desfășurate ieri la Botoșani, pentru cercetări privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție (luare de mită, abuz în serviciu și dare de mită).
 
Alți 6 inculpați (toți agenți de poliție rutieră) sunt cercetați sub măsura controlului judiciar.
 
În cauză, cercetările au fost efectuate de polițiștii anticorupție ai DGA, la delegarea și sub coordonarea procurorilor DNA, stabilindu-se că, în perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 de lei și 100 de euro de la mai mulți conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației.
 
Într-un context asemănător, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul ofițer de poliție, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, reținut în prezenta cauză.
 
Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată”.
 
Numele inculpaților și faptele lor
 
La rândul său, DNA a transmis un comunicat în care divulgă numele inculpaților. Îl publicăm integral:
 

În cauza mediatizată prin comunicatul 496/VIII/3 din data de 2 iunie 2021, Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 02, respectiv 03 iunie 2021, a 11 inculpați (un ofițer de poliție, nouă agenți de poliție și o persoană fizică) după cum urmează:

IACOB FLORIN EDUARD, la data faptelor, ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (I.P.J.) Botoșani– Serviciul Rutier, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

 
– luare de mită (două fapte din care una în formă continuată),
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit (trei fapte),
– fals intelectual
– uz de fals, în formă continuată
– favorizare a făptuitorului,ANTON VIORELBALAN IONELBOTEZATU GABRIELFECIORU ROBERT NECULAIGHERASIM CONSTANTIN-DORELGURIUC IONUȚ PAVELLUCA DUMITRU-CĂTĂLINRUSU CONSTANTIN-CIPRIANCOȘMAN STELIAN-IULIAN,

toți agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de luare de mită și de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

Persoană fizică, fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 2 iunie 2021, față de șase inculpați, toți agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier, după cum urmează: PODARU VIRGILROMANESCU MIHAIBUNDUC ȘTEFANPUȘCAȘU NICOLAE-OVIDIURIPICEANU LUCIANGURALIUC SORIN, pentru infracțiuni de luare de mită și de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit,

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la mai mulți conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier.

 
Într-un context asemănător, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, reținut în prezenta cauză.
 

Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version