Avizul negativ pe propunerea de revocarea procurorului general Augustin Lazăr a fost dat de Secția pentru procurori a CSM deoarece evaluarea la care a fost supus acesta a fost făcută ilegal de ministrul Justiției, Tudorel Toader, se arată în motivare.
„În procedura de evaluare a procurorului general al PÎCCJ, ministrul Justiției a procedat la o evaluare personală, în temeiul art. 54 alin 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, având ca reper criteriile prevăzute de art. 51 din același act normativ, raportându-se în principal la declarațiile publice ale procurorului general al PÎCCJ în contextul demarării procedurii de revocare a procurorului șef al DNA și al constatării de către Curtea Constituțională a unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și Președintele României”, se arată în motivarea procurorilor CSM.
În acest fel, Raportul de evaluare a activității manageriale a lui Augustin Lazăr “nu respectă dispozițiile legale în vigoare, standardele internaționale și naționale în materia activității Ministerului Public și contravine direcției jurisprudențiale conturate atât de organismele internaționale, cât și de CCR”.
„Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, avizul exprimat are caracter consultativ, iar potrivit Deciziei CCR nr. 358/2018, acesta poate viza atât legalitatea, cât și temeinica propunerii de revocare din funcția de procuror general, însă refuzul președintelui de eliberare din funcție poate viza doar aspecte de legalitate”, se mai arată în motivare.
„Având în vedere că solicitarea formulată de ministrul Justiției nu respectă condițiile de legalitate, Secția pentru procurori apreciază că nu se impune analiza, sub aspectul temeiniciei, a motivelor invocate în Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr”, conchide Secția pentru procurori a CSM, care, în afară de Tudorel Toader, care este membru în acest for, a votat în unanimitate avizul negativ.