Motivarea condamnării lui Darius Vâlcov în primă instanță la 8 ani de închisoare cu executare a fost redactată, în sfârșit, de Completul de 3 judecători de la ÎCCJ, după mai bine de un an de la pronunțarea sentinței din 8 februarie 2018.

sursă foto newsro

Documentul are 325 de pagini – cât un roman! -, iar magistrații arată că Darius Vâlcov – care a fost numit consilier al premierului Viorica Dăncilă cu doar câteva zile înaintea pronunțării sentinței – s-a dat de gol la detectorul de minciuni, deși chiar el a cerut să fie testat.

Astfel, în motivarea sentinței, redactată în 26 februarie, se arată că Darius Vâlcov a cerut să fie supus testului cu detectorul de minciuni și chiar a sugerat întrebarea, doar că testul poligraf a arătat că a mințit în momentul în care a fost întrebat dacă a primit de la omul de afaceri Theodor Berna suma de 6 milioane de lei, potrivit Digi 24.

Inițial, Vâlcov, care la data infracțiunilor era primar al municipiului Slatina, a pretins de la afacerist 15 milioane de lei, reprezentând un comision de 20% din valoarea unor contracte pe care a promis că i le va atribui. Contractele vizau, în principal, lucrări de canalizare pe care firma omului de afaceri urma să le execute pe durata a 3 – 4 ani. 

De asemenea, Vâlcov i-a promis lui Berna că va interveni inclusiv la instituția care rezolvă contestațiile în cazul licitațiilor, dar și la magistrații Curții de Apel, care ar putea fi sesizați cu astfel de contestații, astfel încât Theodor Berna să obțină acelea contracte. 

Vâlcov “a deturnat prestigiul funcției publice pe care o deținea”

Magistrații mai arată că Darius Vâlcov “a deturnat prestigiul funcției publice pe care o deținea”. 

Pedeapsa de 8 ani aplicată lui Vâlcov reprezintă o contopire a condamnărilor pentru mai multe infracțiuni: 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, 6 ani pentru spălare de bani și 2 ani pentru operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția.

De asemenea, instanța a decis menținerea sechestrului instituit în acest dosar pe bunuri și conturi ale actualului consilier al premierului.

Darius Vâlcov și-a recunoscut o parte dintre fapte, în speranța că va primi clemență. În plus, el li s-a plâns judecătorilor de condițiile din arestul Poliției Capitalei, unde a stat într-o încăpere de 2 pe 3 metri, cu alți 7 inculpați. Avea patul de sus, nu avea oxigen, iar acesta a fost motivul pentru care a decis să își recunoască vinovăția în cazul unora dintre infracțiuni. 

Și fosta lui soție, Lavinia Șandru, a mințit!

În motivarea sentinței se mai arată că Lavinia Șandru, fosta soție a lui Darius Vâlcov, a mințit în momentul în care a dat declarații despre justificarea bunurilor găsite la percheziții: tablouri și mai multe lingouri de aur, dar și suma de 800.000 de euro.

Aceasta a afirmat că suma de bani ar fi provenit din daruri de botez, ceea ce nu s-a confirmat. 

Lavinia Șandru a decis să divorțeze de Vâlcov în luna mai 2015, la o lună după ce acesta a fost arestat preventiv. Prin această manevră, ea și-a putut salva partea de avere ce i-a revenit în urma divorțului.

Lavinia Șandru s-a căsătorit cu Darius Valcov în anul 2005, avându-i ca nași de cununie pe Cozmin și Gabriela Gușă.

După un an, în 2006, a venit pe lume unicul lor copil, Sara Gabriela, pe care Lavinia a născut-o la o clinică din Viena.

Puținele bunuri, pe numele Laviniei

Darius Vâlcov a scris în declarația de avere depusă la Senat în 21.05.2014 că el și Lavinia Șandru dețin următoarele bunuri:

  • un autoturism Jeep Wrangler cumpărat în anul 2011 de Lavinia Șandru
  • bijuterii și obiecte de artă în valoare de 62.000 de lei
  • un cont la BCR în valoare de 180.000 de lei, deschis în anul 2009, pe numele Laviniei Șandru
  • acțiuni de 25.000 de lei la Loyal Leasing, deținute de Lavinia Șandru
  • un împrumut de 90.000 de lei acordat în nume personal de Lavinia Șandru.

Cei doi nu dețineau nicio locuință, deși Vâlcov a scrie la începutul Declarației de avere că este „domiciliat în municipiul Slatina, jud. Olt, Ap. 7”.

Este însă de presupus că soții Vâlcov și Șandru au obținut o locuință de la RA-APPS, el fiind senator și ministru al Finanțelor, până la arestare. 

Ca senator și ministru, Vâlcov a câștigat circa 65.000 de lei/an

Din indemnizația de senator, Darius Vâlcov a câștigat în anul 2014, anterior depunerii declarației de avere, suma de 42.375 lei (față de 64.512 lei, în anul anterior), iar din funcția de ministru delegat pentru Buget, 19.347 lei, la care s-au adăugat 2.682 lei primiți ca ministru al Finanțelor, în extrem de scurta sa carieră.

Lavinia Șandru l-a depășit cu mult

În schimb, soția lui, Lavinia Șandru, a obținut venituri uriașe comparativ cu el:

  • 96.800 lei de la Asociația Pro Familia, din drepturi de proprietate intelectuală
  • 52.000 de lei comision de la Realitatea Media
  • 20.000 de lei de la Inițiativa Ecologista Europeană, din drepturi de proprietate intelectuală
  • 20.000 de lei de la Pakis Brand, din drepturi de proprietate intelectuală
  • 9.840 lei din salariu de la Inițiativa Ecologista Europeană.

În anul anterior (2013), Lavinia Șandru câștigase aproape dublu față de Vâlcov:

  • 20.000 lei din drepturi de autor acordate din bani publici de Primăria Sectorului 3
  • 20.000 lei din drepturi de autor acordate din bani publici de Primăria Sectorului 6
  • 20.000 lei de la Asociașia Pro Familia
  • 20.000 lei de la Pakiss Brand
  • 4.368 lei din funcția de director artistic al Aldaco Film.

Download (PDF, Unknown)

Comoara ascunsă

Anchetatorii au descoperit acasă la Vâlcov și la apropiații acestuia 101 tablouri acunse în pereți falși, pe care le-ar fi achiziționat din șpăgile luate.

În primă fază, Vâlcov a fost acuzat că a luat șpagă 2 milioane de euro de la patronul Tehnologica Radion, Theodor Berna, care l-a denunțat în perioada cât a stat și el arestat preventiv, într-un dosar instrumentat tot de DNA.

Ulterior, procurorii DNA au descoperit că Vâlcov a făcut acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, de senator și de ministru al Finanțelor, deoarece a deținut, prin interpuși, 3 societăți comerciale.

Prietenul lui, Daniel Ionuț Bărbulescu, deputat PSD și membru în comisia juridică a Camerei Deputaților în mandatul trecut, s-a speriat și, pentru a scăpa de tăinuire, l-a denunțat anchetatorilor, spunându-le că acesta i-a dat spre păstrare un seif, în care au fost descoperite ulterior 3 lingouri de aur de 3 kg și două tablouri de valoare. 

Potrivit interceptărilor, Vâlcov se întâlnea în cimitirul din Slatina cu cei de la care lua mită, iar în două cavouri unde nu este înmormântat nimeni, ar mai exista „comori ascunse” ale acestuia – sume de bani, tablouri etc.

Trimis în judecată de 3 ani
Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna mai 2015, pentru o paletă largă de infracțiuni:
 
– trafic de influență
 
– spălare de bani
 
– efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția
 
– atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.
 
Alături de Vâlcov sunt judecați Lucian Petrut Șușală (fost șofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte și Constantin Tomescu.
 
Sentința pronunțată de prima instanță poate fi atacată cu apel la instanța superioară – Completul de 5 judecători de la Instanța Supremă.
 
Apelul va fi judecat după repartizarea aleatorie a dosarului la completurile de 5 de la ÎCCJ.
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version