Niciun inculpat dintre cei 28 reținuți de procurorii DIICOT Iași după operațiunea „Fabrica de vise” nu a fost trimis după gratii de judecătorul de drepturi și libertăți care a analizat solicitarea anchetatorilor de arestare preventivă a acestora.

Un prim lot de 9 inculpați în dosar, incluzându-l pe cel considerat liderul grupării, a primit miercuri seară măsura arestului la domiciliu pe 30 de zile, deși procurorii solicitaseră arest în detenție.

În cazul patronului canadian s-a dispus doar luarea măsurii controlului judiciar pentru două luni, perioadă în care nu va avea dreptul să părăsească limitele județului, potrivit Ziarul de Iași.

Alți 10 inculpați, între care și administratoarea unui magazin care vindea marfă produsă la Miroslava, vor fi cercetați sub control judiciar, neavând dreptul să părăsească țara timp de 60 de zile.

Alți 9 inculpați vor fi cercetați în continuare în libertate, fără nicio altă formă de control.

„Precizăm că printre persoanele reţinute se află un cetăţean canadian, acţionar majoritar al fabricii situate în judeţul Iaşi, un agent de poliţie şi un psiholog”, a informat DIICOT.

În privinţa agentului de poliţie, IGPR precizează că acesta este din cadrul IPJ Iaşi şi ar fi fost implicat în activitatea de ambalare a substanţelor:

„În conformitate cu prevederile legale, cel în cauză a fost pus la dispoziţie, urmând ca, în funcţie de evoluţia anchetei, să fie dispuse celelalte măsuri prevăzute de lege. Precizăm că acţiunea din data de 19.09.2023 a beneficiat şi de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. De asemenea, Poliţia Română se delimitează ferm de orice activitate care nu este în concordanţă cu legea. Indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege. Susţinem toate activităţile specifice procedurilor penale şi avem ca deziderat funcţionarea sistemului doar cu poliţişti integri şi profesionişti!”.

În acest caz, anchetatorii au efectuat marţi 121 de percheziţii domiciliare în 23 de judeţe – Iaşi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamţ, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Maramureş, Dolj, Brăila, Galaţi, Vrancea, Argeş, Buzău, Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Mureş, Harghita, Vaslui – şi în Bucureşti.

În urma descinderilori, 42 de persoaneau fost audiate la DIICOT Iași.

Rețeaua infracțională le furniza droguri inclusiv elevilor, pe care le mascau în bomboane, jeleuri și țigări electronice

„S-a reţinut că începând cu finele anului 2022 mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context aceştia produc şi comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip ‘edibles’ (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc) cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigaţiilor substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC. De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023 membrii grupului infracţional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip Vape care conţineau substanţe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă”, potrivit DIICOT.

În judeţul Iaşi, se afla o fabrică în care se produceau aceste dispozitive, iar, la nivel naţional, au mai fost descoperite 5 spaţii folosite ca depozite. În interiorul fabricii, au fost descoperite aproximativ 40 de tone de cânepă industrială, ce urma a fi prelucrată, pentru obţinerea de substanţe psihoactive.

Din estimările efectuate, a rezultat faptul că în această fabrică s-au investit 5.000.000 de euro, dintre care aproximativ 1,2 milioane de euro în aparatură modernă, precizează IGPR.

În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupării la care au descins marți autoritățile ar fi produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, care ar fi conținut substanțe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă. De asemenea substanțele se găseau și în produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri). Toate acestea erau vândute copiilor și tinerilor.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version