Deputatul PSD Eugen Nicolicea, unul dintre autorii modificărilor aduse Legilor justiției, susține că procurorii care au suspendat activitatea au comis o infracțiune și ar trebui pedepsiți cu închisoare sau amendă, așa cum prevede legea.
Ce nu spune Nicolicea este că procurorii și judecătorii nu au intrat în grevă, ci au suspendat activitatea, cu asigurarea urgențelor.
„Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce privește prevederile potrivit cărora suspendarea activității unităților de parchet reprezintă infracțiune și se pedepsește ca atare, astfel:
- potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, “prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate”. Având în vedere că suspendarea temporară a activității înseamnă încetarea acesteia pe o terioadă de limp limitată, suspendarea colectivă și voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiția grevei;
- articolul 202 specifică foarte clar că procurorii și judecătorii nu pot declara grevă;
- la articolul 218 se precizează că declararea grevei cu încălcarea art.202 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă”, transmite Nicolicea, într-un comunicat de presă.
Danileț: “Nu e grevă. Libertatea de exprimare și de adunare sunt drepturi constituționale”
Judecătorul Cristi Danileț explică de ce nu pot fi pedepsiți magistrații protestatari:
“Libertatea de exprimare și de adunare sunt drepturi constituționale. Una din formele de manifestare ale acestora este PROTESTUL.
La rândul lui, protestul se poate desfășura în mai multe modalități. Una este SUSPENDAREA ACTIVITĂȚII.
Suspendarea din partea noastră însă nu este GREVĂ.
Suspendarea din partea noastră însă nu este GREVĂ.
Asta pentru că noi nu avem revendicări salariale sau în legătură cu munca, nu reproșăm ceva angajatorului – și astea caracterizează o grevă. Ci pretindem încetarea activității politice de afectare a independenței justiției și luarea de măsuri politice prin abrogarea unor legi.
La aceasta ne obligă chiar statutul nostru prin art. 7 din Codul deontologic al magistraților. Acțiunea noastră nu intră, așadar, sub incidența legii dialogului social nr. 62/2011 care reglementează conflictele de muncă și interzice greva magistraților, militarilor, polițiștilor.
Insist: în aceste zile magistrații nu au vreun conflict cu angajatorul pentru a face grevă, ci este un CONFLICT INTRE AUTORITATILE CENTRALE ALE STATULUI.
De reținut: în materie de acțiuni de protest, regula este că legea consacră dreptul general de reacție și excepția este interzicerea în mod expres a unor acțiuni.
Or, suspendarea activității justiției când magistrații sunt în conflict cu celelalte puteri ale statului NU ESTE INTERZISĂ de lege. Până și parlamentarii au protestat de nu știu câte ori, inclusiv prin plecarea din sală, blocarea votului etc.
În fine, reamintesc că în 2009 toți magistrații am suspendat activitatea timp de o luna și s-a argumentat la fel: când celelalte puteri încalecă justitia, magistrații au obligația să reacționeze inclusiv într-un mod radical, extrem”.