Direcția Națională Anticorupție (DNA) se confruntă cu cea mai grea perioadă de când a fost înființată, din cauza modificărilor legislative, dar și a presiunilor care sunt mai pregnante în România decât în alte state, a declarat Nistor Călin, procurorul-șef interimar al DNA.
Întrebat care ar fi motivul asaltului asupra procurorilor, șeful DNA a răspuns: „În orice stat, politicul are tendința de a incerca sa controleze sistemul judiciar. În România, mai pregnant decât în alte state. (…) Magistrații trebuie să reziste acestui asalt, să-și facă activitatea cu bună credință, să sesizeze instanța cu cazuri bine întocmite care să reziste testului, iar noi să obținem condamnări și confiscarea produsului infracțiunii, așa cum cereau și actorii în protestul de pe scările Teatrului Național”.
Procurorul-șef interimar al DNA a arătat că este obișnuit cu presiunile venite din mediul politic: „De când lucrez în DNA, de peste 13 ani, presiunea a existat tot timpul, cu excepția unor scurte perioade de timp, când politicienii poate au fost preocupați de alte lucruri și mai puțin atacul privind sistemul judiciar”.
Tehnica, la pământ
În privința filajului, el a precizat că astfel de activităţi sunt ample şi costisitoare: “Un filaj presupune foarte multe maşini şi oameni, dacă vrei să faci un filaj de bună calitate. Regula spune că sunt folosite cam şapte maşini sau nu neapărat şapte maşini, dar cinci maşini şi două motociclete. Noi nu avem astfel de … pentru o persoană pe zi. În fiecare maşină trebuie să fie minimum un ofiţer de poliţie. Noi nu avem, deci nu putem acoperi. Le făceau SRI, DIP şi DOS-ul. DOS-ul are capacitatea asta, dar nu ştiu dacă pot onora toate solicitările procurorilor de pe tot teritoriul României”.