Miercuri au loc noi proteste ale angajaților din penitenciare împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe care îl acuză că “încearcă o nouă diversiune”.
În perioada 19 septembrie – 3 octombrie urmează noi proteste în stradă ale angajaților din penitenciare*, calendarul fiind următorul:
- 19 septembrie 2018 – Penitenciarul Bacău (ora 10.00), Penitenciarul Spital Târgu Ocna (ora 09.00), Penitenciarul Târgu Jiu (ora 10.00), Penitenciarul Iași (ora 13.00)
- 25 septembrie 2018 – Penitenciarul Mioveni (ora 10.00), Penitenciarul Gherla (ora 10.00), Penitenciarul Ploiești (ora 09.00)
- 26 septembrie 2018 – Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin (ora 10.00)
- 27 septembrie 2018 – Penitenciarul Giurgiu (ora 10.00), Penitenciarul Pelendava – Craiova (ora 10.00), Penitenciarul Slobozia (ora 09.00), Penitenciarul Galați (ora 09.00)
- 3 octombrie 2018 – Ministerul Justiției (ora 12.00).
Până în prezent, singura reacție a ministrului Tudorel Toader a fost aceea de a dezinforma opinia publică referitor la nemulțumirile angajaților penitenciarelor care protestează pretinzând că, subit, condițiile din penitenciare s-au îmbunătățit, deși volumul investițiilor în penitenciare a scăzut drastic în mandatul domniei sale, de la 42 de milioane de lei la 25 de milioane de lei in 2018 față de 2017, după ce fusese înjumătățit în 2017 față de 2016.
Ministrul se poartă de parcă n-ar fi coordonatorul penitenciarelor de aproape 2 ani, lansând, în replică, teme false și pretinzând c-ar fi descoperit brusc că avem prea multe drepturi precum cele la decontarea transportului, la și de la locul de muncă, majoritatea penitenciarelor fiind în afară localităților urbane, ori la locuință de serviciu, majoritatea absolvenților fiind repartizați în alte localități decât cele de domiciliu.
Mai pretinde ministrul Justiției, Tudorel Toader, că legea nu trebuie respectată și că poate să ne fure prin semnătura domniei sale și la plata orelor suplimentare, un drept câștigat abia în 2018 pentru angajații din penitenciare prin efortul sindicatelor. Motiv pentru care am și sesizat luna trecută Parchetul pentru un nou abuz în serviciu în sarcina domnului Toader și am cerut anularea în instanță a acestui ordin ilegal.
Așa reacționează un sinecurist de profesie, care are venituri de aproape 60.000 de lei pe lună (nu, nu este o greșeală), conform propriei declarații de avere. Pentru aceste motive, sindicatele afiliate Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor continuă protestele în stradă solicitând:
- condiții de lucru mai bune – ministrul Justiției a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. In schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.
- plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 6 luni la ca reacție la refuzul unor colegi de a intra in serviciu ca acestea vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt.
- stoparea împuternicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior si încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este ilegal împuternicit de 3 luni.
- eliminarea discriminărilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizării (L153/2017) si pentru personalul din sectorul de apărare ordine publica si siguranță națională începând cu octombrie 2018.
- aprobarea Statutului polițistului de penitenciare – cerem ministerului Justiției sa includă si observațiile sindicatelor in proiectele transmise, prin forțarea procedurii de avizare, la Parlament.
- încetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgenta, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor si militarilor.
- plata integrala a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justiției sa aplice corect prevederea legala obținută in Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile.