Secția specială de anchetare a magistraților a citat-o pe Laura Codruța Kovesi exact pe 7 martie, când Parlamentul European ia decizia finală în privința numirii procurorului-șef al Parchetului European.
“Am aflat prin intermediul presei că voi fi citată pentru audiere la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. După ce a apărut știrea în presă, am primit și o citație scrisă pentru a mă prezenta în data de 7 martie 2019 la această secție pentru audiere”, a declarat Kovesi pentru G4Media.ro.
Concret, Secția specială a ”scurs” informația miercuri seară, la Antena 3.
Exact în ziua de 7 martie, la Parlamentul European se va decide dacă Laura Codruța Kovesi va fi numită procuror-șef al Parchetului European în urma votului obținut în comisiile CONT și LIBE, sau dacă va mai fi un vot în plenul PE.
Kovesi a primit 12 voturi în Comisia pentru Control Bugetar (CONT), respectiv 12, în tinp ce contracandidatul ei francez, Bohnert, a obținut 11 voturi, iar germanul Andres Ritter, un singur vot.
În Comisia LIBE, Laura Codruţa Kovesi a primit cele mai multe voturi, respectiv 26, spre deosebire de contracandidatul francez, care a primit 24 de voturi, iar germanul a obținut unul singur.
Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a fost audiată de Adina Florea pe 15 februarie la Secţia de investigare a magistraţilor din cadrul Parchetului General, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.
Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă. Trimis în judecată de DNA în mai multe dosare de corupţie, acesta a fugit în Serbia, deși se afla sub control judiciar.
Ghiţă susţine că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut 200.000 de euro pentru a-l aduce în ţară cu un avion privat, din Indonezia unde fugise de ani buni, pe fostul director al FNI Nicolae Popa, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare și pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.
Însă Poliţia Română a transmis, încă din decembrie 2018, că a achitat unei firme de transport aerian peste 234.000 de lei pentru aducerea în ţară a fostului director al FNI, extrădat din Indonezia.