Bombardat din toate părțile cu critici, după declarațiile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, potrivit cărora recursul compenatoriu NU poate fi abrogat, premierul Ludovic Orban a anunțat luni, la finalul ședinței Biroului Politic Național (BPN) al PNL, la care a participat și președintele Klaus Iohannis, că Guvernul își va asuma răspunderea pe abrogarea recursului compensatoriu, în această săptămână, dacă Parlamentul nu va respinge la vot legea.

Orban vorbește și despre prorogarea termenelor în privința pensionării anticipate a magistraților.
 
În schimb, premierul PNL pare să fi uitat complet de desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților (SIIJ), cerută de Comisia de la Veneția și în rapoartele GRECO și MCV.
 
În campania electorală pentru europarlamentare (luna mai), dar și la prezindențiale, europarlamentarul Rareș Bogdan a promis public că ”în 48 de ore vom desființa Secția specială”.
 
Ministrul liberal al Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat, săptămâna trecută, că Guvernul Orban nu va emite ordonanță de urgență (OUG) nici pentru desființarea secției speciale, nici pentru abrogarea recursului compensatoriu.
Iată acum declarațiile lui Orban:

”Am cerut acrodul BPN pentru angajarea răspunderii guvernului pe două teme. Prima temă e legată de justiție, cealaltă de abrogarea prevederilor nocive din OUG 114/2018. În ce privește justiția, am cerut acordul pentru a cuprinde în proiectul de lege pe care ar urma să ne angajăm răspunderea câteva elemente: prorogarea termenului de intrare în vigoare a intrării în pensie anticipată a magistraților, prorogarea creșterii vechimii necesare pentru intrarea în magistratură și completele. Toate riscă să arunce în aer sistemul de justiție. Dacă Parlamentul nu votează proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, vom include în proiectul de lege pentru asumarea răspunderii și abrogarea acestuia”.

Premierul s-a referit și la ”fatidica” OUG 114: ”A doua temă e abrogarea sau modificarea celor mai multe prevederi din fatidica OUG 114/2018. Vedem că în Parlament dezbaterile nu se duc în direcția pe care ne-o dorim. Obiectivul nostru e de anula prevederile din energie (taxarea, plafonarea prețului pentru producătorii de gaze și enegie electrică), supraimpozitarea sectorului financiar bancar, suprataxarea în domeniul comunicațiilor, prevederile legate de pilonbul 2 de pensii, prevederiel despre fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții”.

Orban a precizat că ”nu vom abroga prevederile legate de sectorul construcțiilor, ar duce la distrugerea sectorului – toate companiile și-au schimbat contractele de muncă, iar dacă am reveni la prevederile anterioare am trimite în faliment foarte multe firme. Anul viitor vom avea nevoie de un surpruls de 250.000 de angajați în companiile din construcții”.

Despre momentul asumării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, Ludovic Orban a spus că ”BPN a lăsat la latitudinea Guvernului”, dar a precizat că ”e foarte presant pachetul de legi din justiție”.

”Am cerut ministrului Predoiu să prezinte la CEDO punctul de vedere al Guvernului și angajamentele pe care vrem să le asumăm, pentru a arăta că avem voința de a corecta lucrurile. Abrogarea legii privind recursul compensatoriu nu înseamnă că din momentul abrogării nu mai beneficiază nimeni de ea. Ea va acționa pentru viitor. Vor beneficia de ea cei care sunt acum în detenție, cei judecați și cei care au comis fapte până când ea se află în vigoare”, ne-a avertizat Orban.

Amintim că, în cei 2 ani de când se aplică această lege, au fost eliberați anticipat 20.000 de deținuți, mulți dintre ei violatoriu, criminali, tâlhari.

Nici Raluca Turcan nu și-a amintit de Secția speciale

Cu câteva minute înainte de afirmațiile lui Orban, vicepremierul Raluca Turcan a scris pe Facebook: ”Această corectare a legislației pe Justiție este necesară CÂT MAI URGENT pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări. În ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați. Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare amenință viața de zi cu zi a românilor”, a anunțat Turcan, pe Facebook.
 
Vicepremierul a mai scris că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se va deplasa la CEDO pentru a prezenta situația din România. ”În bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brățări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, personal de probațiune, dar și pentru construirea unui penitenciar. Nu mai avem timp de pierdut!”.
 
În schimb, niciun cuvânt despre Secția specială!
 
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version