Ordonanța de Urgență (OUG) prin care Guvernul Dăncilă a “corectat” luni Legile Justiției a fost publicată marți la ora 16.30 în Monitorul Oficial, după o zi și jumătate de la adoptare și abia după ce Secția pentru procurori a CSM își încheiase ședința începută la ora 10.00, în care avea pe ordinea de zi discutarea situației celor 40 de procurori la DNA (20), PÎCCJ – inclusiv Secția parchetelor militare (16) și DIICOT (4), care fuseseră detașați în scopul soluționării unor dosare importante.
În aceste condiții, membrii Secției au amânat luarea unei decizii.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a stabilit peste noapte în această ordonanță că detașările nu mai pot fi aprobate de către procurorul general Augustin Lazăr, astfel că toți cei 40 de anchetatori aflați în această situație vor fi excluși de la cele trei structuri de elită ale Ministerului Public – DNA, DIICOT și Parchetul General.
Potrivit OUG, detașarea procurorilor la alte structuri de parchete va trebui aprobată de Secția de procurori a CSM.
Însă mult mai mulți procurori vor trebui să plece, deoarece noua OUG a mărit la 10 ani vechimea pe care aceștia trebuie să o aibă pentru a lucra în DNA, DIICOT sau Parchetul General.
Totodată, vor fi eliminați cei care au vechime, dar nu dețin gradul profesional pentru structura de parchet la care lucrează.
În acest fel, procurorii tineri, cum este Alexandra Lăncrănjan – care instrumentează dosarul de corupție deschis pe numele lui Liviu Dragnea pentru fraudarea fondurilor europene -, vor fi nevoiți să abandoneze dosarele și să plece din DNA, DIICOT sau Parchetul General.
Este o situație creată special de Tudorel Toader pentru condamnatul penal Dragnea, deoarece Lăncrănjan nu are vechimea de 10 ani. Dosarul va fi preluat de “cine trebuie”, iar toate audierile și alte acte procedurale vor fi reluate.
Însă nu numai procurorii tineri vor fi nevoiți să lase baltă dosarele la care lucrează. Colonelului Ionel Corbu, delegat să lucreze în dosarul violențelor Jandarmeriei, are vechime de 20 de ani dar nu are grad profesional de PÎCCJ, ci de parchet de tribunal.
De asemenea, 3 dintre cei 6 procurori militari delegaţi să instrumenteze dosarul Revoluţiei ar putea să plece sau să nu mai lucreze în dosar.
Ordonanța spune în mod expres că procuroriii pot fi menținuți în funcție numai dacă îndeplinesc noile condiții de vechime.
În mod evident a fost încălcată Constituția, pentru că prevederea se aplică retroactiv. Însă numai Avocatul Poporului are dreptul să sesizeze CCR, și este greu de crezut că Victor Ciorbea va face acest lucru. Senatul a aprobat total “întâmplător”, luni seară, legea prin care Avocatul Poporului a căpătat rang de ministru și pensie de judecător CCR.