Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti și Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț au decis miercuri să îşi suspende activitatea până la data de 8 martie, în semn de protest faţă de adoptarea OUG 7 pe legile Justiţiei.

foto Jean Mihai Pâlșu

Astfel, Adunările generale ale procurorilor din cadrul celor două parchete s-a întrunit şi au stabilit suspendarea activităţii, cu excepţia cazurilor urgente.

Cei de la Parchetul din București vor opri lucrul în intervalul 08,00 – 10,00, din 28 februarie până la 8 martie, iar cei din Neamț, între orele 12.00 – 14.00, în perioada 27 februarie – 8 martie, cu purtarea de banderole albe în timpul şedinţelor de judecată.

De asemenea, procurorii de la Parchetul Capitalei au hotărât să susţină demersul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a cere Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea OUG 7.

În plus, procurorii solicită ca titularii îndreptăţiţi să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la existenţa un conflict juridic de natură constituţională între Guvern, ca legiuitor delegat, şi autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG 7 pun Ministerul Public în imposibilitate să îşi exercite atribuţiile constituţionale.

Totodată, procurorii se delimitează de punctele de vedere exprimate în acest context de Asociaţia Procurorilor din România şi de Asociaţia Magistraţilor din România.

Reacţia vine după ce Asociaţia Procurorilor din România, condusă de Elena Iordache, a dat luni un comunicat de presă prin care îşi exprimă susţinerea pentru OUG 7/2019, motivând că această ordonanţă cuprinde dispoziţii legale care răspund solicitărilor magistraţilor privind reglementarea condiţiilor de admitere în profesie şi pune în aplicare decizii ale Curţii Constituţionale. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version