”Ordinul MJ prin care s-a înfiinţat postul de notar special pentru Tudorel Toader este nelegal. (…) Termenul de 1 an de la data expirării mandatului de judecător CCR în care se poate face cerere de numire fără examen a expirat de ceva vreme bună în cazul lui TT. Deci ce avem noi aici? O ilegalitate cât casa” – Elenina Nicuț, avocat.

Procurorii Parchetului General au deschis în 7 septembrie un dosar penal în urma unui denunț depus împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care s-a făcut notar pentru a-și aduce în Iași fiul de la un cabinet notarial într-o comună, apoi s-a suspendat pentru a nu fi în incompatibilitate.

Toader s-a putut face notar fără să susțină examen, deoarece a fost judecător la CCR. Ordinul prin care a fost pusă în aplicare decizia de admitere a acestuia în Uniunea Notarilor Publici, fără examen, la Iaşi, a fost semnat de secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Nicolae Liviu Popa, la data de 20 august, la o săptămână după ce ministrul a primit ok-ul din partea UNP.

“Urmare a unui denunţ, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a înregistrat un dosar penal având obiectul la care faceţi referire. La data de 7 septembrie 2018, prin ordonanţă, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunile de abuz în serviciu (prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal) şi folosire a funcţiei pentru favorizarea unei persoane (art. 301 alin. 1 Cod penal)”, precizează PÎCCJ, la solicitarea Agerpres.

“O ilegalitate cât casa”

Avocata Elenina Nicuţ a scris pe Facebook că ordinul semnat de secretarul de stat este ilegal:

”Ordinul MJ prin care s-a înfiinţat postul de notar special pentru Tudorel Toader este nelegal. A fost semnat de un secretar de stat, deşi ministrul abia revenise din concediu, dar trecem peste amănunte de genul <<bagă tu mâna aici, că mie mi-e frica/scârbă>>.

Mergem însă pe temeiul legal şi anume art. 21 din L. 36/95, alin. 3, mai precis, care nu prevede drept motiv de actualizare a numărului de posturi cererile formulate de foşti judecători CCR, ci doar de foşti judecători ICCJ. Din start suntem în plop.

Dacă totuşi mergem pe această linie, a asimilării judecătorilor ICCJ judecătorilor CCR, consacrată de CCR în ceea ce priveşte pensiile, cu Tudorel Toader în complet, avem în vedere şi art 33 alin. 1 din aceeaşi lege care prevede termenul de 1 an de la data expirării mandatului în care se poate face cerere de numire fără examen. Termen de 1 an care, în cazul lui TT, a expirat de ceva vreme bună. Deci ce avem noi aici? O ilegalitate cât casa”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version